Πολιτική
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010 19:11

Βουλή: Κόντρα με αιχμή το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης στη Βουλή.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης στη Βουλή.

Οι επερωτώντες βουλευτές καταλόγισαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι με τις αποφάσεις της απειλεί τη βιωσιμότητα των νέων αγροτών.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης απάντησε ότι οι νέοι αγρότες αποτελούν για την κυβέρνηση βασικό εργαλείο ανάταξης της αγροτικής οικονομίας και αναζωογόνησης της υπαίθρου.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κασαπίδης, Κ. Κιλτίδης, Μ. Παπαδόπουλος, Κ. Κόλλιας, Ελ. Ευγενάκης, Στ. Καλογιάννης και Ν. Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισαν επείγουσα προτεραιότητα τη συνέχιση του προγράμματος και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι απαξιώνει εκείνο που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για ανανέωση του πληθυσμού στη γεωργία.

Ο κ. Κασαπίδης ανέφερε ότι η στήριξη του προγράμματος για την είσοδο τουλάχιστον 12.000 νέων αγροτών-όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας- καθίσταται όχι απλά σημαντική, αλλά επιτακτική και επείγουσα προτεραιότητα.

Απαντώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατηγόρησε τη ΝΔ για εμπαιγμό, για εξαπάτηση των νέων αγροτών, προσθέτοντας πως «το ΠΑΣΟΚ καταργεί τους διαχωρισμούς και τους αποκλεισμούς, αφού θέλει να είναι κυβέρνηση των πολλών».

«Δεν είσαστε εδώ, ούτε για να εύχεστε, ούτε για να μάχεστε, ούτε για να παρακαλάτε, είσαστε εδώ για να αποφασίζετε και να υλοποιείτε μία πολιτική. Και κυρίως δεν είσαστε εδώ για να υλοποιείτε κάτι το οποίο ήταν αποφασισμένο με Κοινή Υπουργική Απόφαση και το οποίο το παρουσιάσατε, ούτε λίγο ούτε πολύ, από ρουσφέτι έως μεγάλο κατόρθωμα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου και για απόκλιση των λόγων από τα έργα της, αφού, όπως είπε, η κ. Μπατζελή, μιλούσε για αύξηση 11% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ από τους αγρότες και επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, «υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν».

«Πολλά λόγια, υψηλοί τόνοι, ωραία λόγια, ωραίος λόγος, η ουσία όμως βρίσκεται στο ότι όσον αφορά το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε -χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, χωρίς να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις- την αύξηση του Προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης στην πρώτη προκήρυξη του μέτρου καθώς και τις ανάλογες καταβολές των πιστώσεων συνολικά 275 εκατομμύριων ευρώ, δηλαδή, 175 εκατομμύρια πάνω από ότι είχε προβλεφθεί. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα λεφτά δεν υπήρχαν, υπήρχαν λόγια», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

Με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Μωραϊτης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έκανε φιλότιμη προσπάθεια, αλλά δεν τα κατάφερε να κρύψει ότι συμφωνεί απόλυτα με το ΠΑΣΟΚ και με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Ο Αστέριος Ροντούλης εκ μέρους του ΛΑΟΣ, διερωτήθηκε «πως γίνεται και οι δύο κυβέρνησης να έχουν θέσει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, αλλά ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να είναι πνιγμένοι στα χρέη, κάθε χρόνο να βγαίνουν και να κλείνουν τους δρόμους, το αγροτικό εισόδημα να πέφτει, ο αγροτικός πληθυσμός να μειώνεται;». «Δεν καταλαβαίνετε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και πρέπει να το ξεριζώσουμε;», κατέληξε.

«Το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης τελικά συνεχίζεται, αλλά χωρίς πόρους στους νέους αγρότες. Διότι με όσα εξαγγείλατε την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Παραγωγής, στέλνετε τους νέους αγρότες στη σύνταξη πριν καν ξεκινήσουν. Με 17.500 ευρώ στον κάθε δικαιούχο, όπως τελικά αποφασίσατε, προκειμένου να τους εντάξετε όλους, το μέτρο πλέον είναι αποθαρρυντικό και ασύμφορο», ανέφερε, τέλος, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ