Κόσμος
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010 17:08

Αυξάνονται τα θύματα από το σεισμό στη Χιλή

Αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των θυμάτων από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στην Χιλή, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί ανέρχονται σε 147. Προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες. Συναγερμός για τσουνάμι.

Αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των θυμάτων από το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στην Χιλή, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 147.

Από τον ισχυρό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ έχει προκληθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Κοντά στην πρωτεύουσα έχει καταρρεύσει, μάλιστα, μία γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο. Κλειστό παραμένει το διεθνές αεροδρόμιο στο Σαντιάγκο.

Προβλήματα υπάρχουν και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, με συνέπεια να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος των καταστροφών.

Σύμφωνα με τη χιλιανή τηλεόραση και τοπικούς ραδιοσταθμούς, αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει και στην πόλη Κουρίκο.

Η πρόεδρος της χώρας κάλεσε τον πληθυσμό να διατηρήσει την ψυχραιμία του. «Με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους είναι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων», ανέφερε η Μπασελέτ.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι από τη δόνηση προκλήθηκε τσουνάμι. «Πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την προστασία της ζωής των ανθρώπων αλλά και για την προστασία της περιουσίας τους. Όλες οι ακτές κινδυνεύουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κέντρου.

Εκτιμάται μάλιστα ότι το πρώτο τσουνάμι θα πλήξει τη Χαβάη στις 11:19 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με αξιωματούχους του κέντρου προειδοποίησης για τσουνάμι, κύματα ύψους ως 4,8 μέτρων είναι πιθανό να πλήξουν τις ακτές των νησιών της Χαβάης.

Ήδη έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τσουνάμι στις ακτές της Χιλής, του Περού, του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα και της Ανταρκτικής, αλλά και για τη γαλλική Πολυνησία και την Ιαπωνία.

Η δόνηση έγινε αισθητή στις επαρχίες Μεντόζα και Σαν Χουάν, στη γειτονική Αργεντινή. Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε μία σειρά μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 6,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι το μέγεθος του σεισμού είχε υπολογιστεί αρχικά μεταξύ 8,3 και 8,5 Ρίχτερ, ωστόσο η τελευταία ενημέρωση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρεται σε δόνηση 8,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων.

Η Κονσεπσιόν είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Χιλής με πληθυσμό περίπου 670.000.

Αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι η δόνηση διήρκεσε μεταξύ 10 και 30 δευτερολέπτων. «Ουδέποτε στη ζωή μου έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου», δήλωσε κάτοικος της πόλης Τεμούκο σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Τεμούκο έχουν προκληθεί ζημιές σε κτίρια και εκκενώθηκε το νοσοκομείο.

Το 1960 η Χιλή επλήγη από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει σημειωθεί από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1900, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Ο σεισμός, μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ισοπέδωσε την πόλη Βαλδίβια, σκοτώνοντας 1.655 ανθρώπους.

Στο πλευρό της Χιλής ΗΠΑ και ΕΕ

Έτοιμος να παράσχει βοήθεια στην πληγείσα από το φονικό σεισμό των 8,8 Ρίχτερ Χιλή δηλώνει ο Λευκός Οίκος, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση όπως εξελίσσεται όσον αφορά το τσουνάμι που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Χαβάη δήλωσαν, εξάλλου, ότι ετοιμάζονται να αρχίσουν εκκενώσεις παράκτιων περιοχών.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση και κυρίως τους κινδύνους για τσουνάμι. Οι προσευχές μας και η σκέψη μας είναι κοντά στο λαό της Χιλής. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αυτήν την ώρα της ανάγκης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

Έτοιμη να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού στη Χιλή είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ¶στον. Η ίδια διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει «σε στενή επαφή» με την πρόεδρο της Χιλής και με τον εκλεγμένο διάδοχό της Σεμπαστιάν Πινέρα.

Τη λύπη τους για το τραγικό αυτό συμβάν αλλά και την αλληλεγγύη τους προς το λαό της Χιλής εξέφρασαν επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο