Κόσμος
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2010 20:43

Ε.Ε.: Οικονομική ενίσχυση τριών εκατ. ευρώ στη Χιλή

Εκτακτη βοήθεια ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να στείλει στη Χιλή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού.

Εκτακτη βοήθεια ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να στείλει στη Χιλή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού.

«Είμαι συγκλονισμένος από το μέγεθος της καταστροφής που αρχίζει να φαίνεται μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη Χιλή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

«Είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε οποιαδήποτε κίνηση για να βοηθήσουμε τις αρχές της Χιλής σε αυτή την ώρα ανάγκης», τόνισε.

«Ως πρώτο βήμα η Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι έτοιμη να στείλει άμεσα βοήθεια τριών εκατομμυρίων ευρώ για ανακούφιση των πληγέντων και την πλήρωση άμεσων αναγκών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τουλάχιστον 122 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκατοντάδες αγνοούνται και εκφράζονται φόβοι ότι πολλοί έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από το σεισμό, το χειρότερο που πλήττει τη χώρα από το 1960. Εκατοντάδες κτίρια καταστράφηκαν στην πόλη Κονσεπσιόν.

Ο ισχυρός σεισμός των 8,8 βαθμών έπληξε στις 03:34' τοπική ώρα (06:34' ώρα Γκρίνουιτς) σήμερα τη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, ενώ οι περισσότεροι Χιλιανοί κοιμόνταν. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σχεδόν 90 χλμ. βορειανατολικά της Κονσεπσιόν, ενώ προκάλεσε και ζημιές στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, 320 χλμ. βορείως του επικέντρου της.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο