Η Γαλλία εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις νέες αμερικανικές προτάσεις για το σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ, που δεν θα εξουσιοδοτεί άμεσα κάποιο μέλος του Οργανισμού για να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον της Βαγδάτης, αλλά θα συνδέει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας με τις εκθέσεις των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το οπλοστάσιο του Ιράκ.
Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στα Ηνωμένα Εθνη εφ' όσον εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας, που ηγείται της ομάδας των χωρών που αντιδρούν στα αμερικανικά σχέδια για στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράκ, θα ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος μέχρι το τέλος του μήνα.
«Μέχρι τώρα οι αλλαγές που έκαναν οι ΗΠΑ (στην πρότασή τους) είναι αποδεκτές από τη Γαλλία», δήλωσε διπλωμάτης στην έδρα του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Παρισιού και Ουάσινγκτον για το θέμα.
Αντιμέτωπη με αρκετές αντιρρήσεις σε όλο τον κόσμο, η Ουάσινγκτον δεν περιλαμβάνει πλέον στο σχέδιο ψηφίσματος, που προωθεί στα Ηνωμένα Εθνη, την αναφορά στην άμεση χρήση στρατιωτικής ισχύος. Στο προηγούμενο κείμενο που είχαν δώσει οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ αναφερόταν ότι κάθε μέλος των Ηνωμένων Εθνών μπορούσε να χρησιμοποιήσει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να υποχρεώσει το Ιράκ να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του ΟΗΕ.
Τώρα η Ουάσινγκτον προτείνει να δοθεί εντολή στον επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ «να ενημερώσει άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας για οποιαδήποτε άρνηση του Ιράκ να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του για τον αφοπλισμό». Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα κληθεί να συνεδριάσει «για να εξετάσει την κατάσταση και την ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης (της Βαγδάτης) με όλες τις σχετικές αποφάσεις».
Αυτό σημαίνει ότι θα χρειασθεί δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για πλήγμα κατά του Ιράκ. Αν ωστόσο το Σώμα δεν δώσει το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Ουάσινγκτον αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει μονομερώς σε επίθεση εναντίον του Ιράκ.