Κόσμος
Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2010 17:16

Έκκληση για βοήθεια απηύθυνε η Χιλή

Η Χιλή ζήτησε επισήμως διεθνή βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπιρς.

Η Χιλή ζήτησε επισήμως διεθνή βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στη χώρα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπιρς.

«Η κυβέρνηση ζήτησε διεθνή βοήθεια», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι χιλιανές αρχές «έδωσαν επίσης έναν κατάλογο με τις προτεραιότητές τους».

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε σήμερα την αλληλεγγύη του προς το λαό της Χιλής σε μήνυμά του προς την απερχόμενη πρόεδρο της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, όπου και τόνισε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στους σεισμόπληκτους πέραν των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία δεσμεύτηκε η ΕΕ.

Στο μεταξύ σε μεγάλο αγώνα επιδίδεται σήμερα η χιλιανή κυβέρνηση για να παράσχει βοήθεια στους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι στις παράκτιες πόλεις λόγω του καταστροφικού σεισμού του Σαββάτου και των επακόλουθων τσουνάμι, την ώρα που 10.000 στρατιώτες περιπολούν για να σταματήσουν τις λεηλασίες.

Ο σεισμός 8,8 βαθμών του Σαββάτου προκάλεσε το θάνατο 711 ανθρώπων, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί μετά τις βιβλικές καταστροφές που προκλήθηκαν σε μεμονωμένες πόλεις από τα τεράστια κύματα που τις σάρωσαν μετά τον σεισμό.

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται σε ορισμένες κοινότητες της κεντρικής περιοχής της Χιλής, που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, οι οποίες είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα, λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε στους αυτοκινητόδρομους και στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.

Εξάλλου τα τσουνάμι κατέστρεψαν σπίτια και αυτοκίνητα στα ψαροχώρια της χώρας που βρίσκονται στην ακτή του Ειρηνικού. Μόνον στην πόλη Κονστιτουσιόν, 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δημόσιο γυμναστήριο μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο.

«Το τσουνάμι κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στην παραλία, ενώ και το κέντρο της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνυπολογιστεί ακόμη στον απολογισμό» των θυμάτων, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ούγκο Τιγερία στην κρατική τηλεόραση.

Στην περιοχή Μάουλε και την σφόδρα πληγείσα πόλη Κονσεψιόν επιβλήθηκε στη διάρκεια της νύχτας απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις λεηλασίες που έγιναν από εκατοντάδες ανθρώπους σε καταστήματα τροφίμων και άλλων αγαθών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πατρίσιο Ροσέντε, τουλάχιστον 160 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην Κονσεψιόν, που ήταν και η πρώτη νύχτα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Λεηλασίες έγιναν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της χιλιανής πρωτεύουσας, το Σαντιάγο. «Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε τίποτα. Κανένας δεν ήρθε να μας δώσει βοήθεια και χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς για να διατηρήσουν την τάξη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που κλέβουν», είπε η 78χρονη ¶να στην πόλη Τάλκα, η οποία βρίσκεται 250 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο και επλήγη από τον σφοδρό σεισμό.

Εξάλλου οι ανησυχίες για τις προμήθειες χαλκού από τη Χιλή, τη μεγαλύτερη εξαγωγό του μετάλλου αυτού στον κόσμο, εκτόξευσε την τιμή του σήμερα στο υψηλότερο σημείο εδώ και πέντε εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Κατά τις πρώτες συναλλαγές η τιμή του χαλκού σημείωσε αύξηση 5,6% και έφτασε τα 7.600 δολάρια ο τόνος, προτού υποχωρήσει λίγο αργότερα στα 7.385 δολάρια.

Την ίδια στιγμή η εταιρεία Codelco, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι το ορυχείο χαλκού Αντίνα παραμένει κλειστό δύο ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που προκάλεσε τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ