Πολιτική
Τρίτη, 02 Μαρτίου 2010 17:28

Βουλή: Στο «τραπέζι» το πόθεν έσχες των πολιτικών

Το καθεστώς πόθεν έσχες των πολιτικών συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενόψει του σχεδίου νόμου, για την αλλαγή του ν. 3213/2003 για το πόθεν έσχες.

Το καθεστώς πόθεν έσχες των πολιτικών συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενόψει του σχεδίου νόμου, για την αλλαγή του ν. 3213/2003 για το πόθεν έσχες.

Τις απόψεις τους εξέφρασαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων, καθώς και ο πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Παξινός.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μ. Παπαϊωάννου πρότεινε η υποβολή της δήλωσης πόθεν έσχες να γίνεται όταν κάποιος αναλαμβάνει δημόσιο αξίωμα και μετά, όταν υπάρχει μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων, ή σε κάθε περίπτωση, σε κάθε τρία ή πέντε χρόνια.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επεσήμανε ότι μέσα στο κλίμα, το οποίο διαμορφώνεται στο χώρο των ΜΜΕ, το πόθεν έσχες των πολιτικών θεωρείται «casus beli» -και άρα, πρέπει να επιτίθενται εναντίον των βουλευτών- ενώ η πραγματικότητα είναι ότι κανείς άλλος χώρος δεν έχει τόσο πολύ προχωρήσει σε αυτό το ζήτημα.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Β. Πολύδωρας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση

Στην κατοχύρωση των διαδικασίων προάσπισης της τιμής των βουλευτών αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Β. Πολύδωρας, χαρακτηρίζοντας «αρετή της επικείμενης ρύθμισης» το να μπορέσει ο πολιτικός κόσμος να απαλλαγεί από το άγος των κατασυκοφαντικών επιθέσεων υπό τον γενικό τίτλο «οι βουλευτές και τα οικονομικά τους».

Αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. «Υπάρχει κανείς σοβαρά που πιστεύει ότι θα βρει άνθρωπο, που έχει οφ σορ;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταργηθούν «το τραπεζικό, το φορολογικό και το επιχειρηματικό απόρρητο, αν θέλουμε να μιλάμε για διαφάνεια».

Για δυσχέρειες ουσιαστικού ελέγχου που έχουν να κάνουν με την πολυπλοκότητα των οικονομικών σχέσεων έκανε λόγο ο Φώτης Κουβέλης από το ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «χρειάζεται αυστηρό πόθεν έσχες και ουσιαστικός έλεγχος» και πρόσθεσε πως και «η κειμένη νομοθεσία, αν εφαρμοζόταν, θα υπηρετούσε το στόχο.

Χαρακτήρισε καταρχήν θετική τη νομοθετική ρύθμιση και διατήρησε επιφυλάξεις, όταν εισαχθεί στην Επιτροπή.

Από το ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για εν θερμώ νομοθέτηση, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός αυτό. Σημείωσε ότι «ακόμη κι αρθούν όλα τα απόρρητα και εξασφαλιστεί πλήρης έλεγχος, ένας διεφθαρμένος πολιτικός δεν θα βάλει τα ποσά της διαφθοράς εκεί, που θα γίνει έλεγχος».

Στο επίπεδο της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι θα αποδώσουν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι. Σε κάθε περίπτωση ζήτησε «να υπάρξουν οι ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες, ώστε να μην καταλήξουμε σε κυνήγι μαγισσών».

Να προσφέρει η Πολιτεία τα εχέγγυα στη Δικαιοσύνη, ώστε να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά της και να εφαρμοστούν οι νόμοι, ζήτησε ο Γ. Φλωρίδης από το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «όσο η συντεταγμένη Πολιτεία δεν συγκροτεί ομάδες με ερευνητές και δεν δίνει τα μέσα στη Δικαιοσύνη, δεν θα γίνει τίποτα».

«Θετικά στοιχεία» αναγνώρισε στο νομοσχέδιο ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, εκφράζοντας ωστόσο την αμφιβολία του για το ότι «το νομοθέτημα προχωρεί υπό το κράτος μεγαλοποιημένων εντυπώσεων, κάτι που δεν συνάδει με την αρχή της καλής νομοθέτησης». Πρόσθεσε δε πως «στη χώρα μας έχουμε ανάγκη από έναν μόνο νόμο: την εφαρμογή των νόμων».

Κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Παξινός, δήλωσε σύμφωνος με όλες τις διαπιστώσεις που έγιναν, σημείωσε όμως πως εκείνο, που μετράει, είναι το αποτέλεσμα. «Οδηγηθήκαμε σε πλήρη απαξίωση θεσμών κι εκεί ακριβώς είναι το θέμα. Πώς θα ενισχυθούν οι θεσμοί. Οι νόμοι είναι δρακόντειοι, αλλά δεν εφαρμόζονται», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη πως ο τρόπος που νομοθετεί η Βουλή γίνεται πολλές φορές κάτω από πίεση, άλλες φορές η πολυνομία οδηγεί στην αντινομία.

αταλήγοντας εξέφρασε την αγωνία του νομικού κόσμου και απηύθυνε κάλεσμα προς τον πολιτικό κόσμο «κάποτε να εφαρμοστούν οι νόμοι, κάποτε να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που να ισχύουν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ