Ανακοινώθηκαν επισήμως τα έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Νέα έκτακτη εισφορά 1% θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Κατάργηση απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Διευκρινίσεις από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Νέα έκτακτη εισφορά 1% θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Στο 45% αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής για την υψηλή εισοδηματική κλίμακα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο κ. Πεταλωτής ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η επιβολή του φόρου αυτού συνεπάγεται επιβάρυνση μιας οικογένειας με μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 1.770 KW/h το τετράμηνο, στα 9,7 ευρώ.
Επιγραμματικά, στα έκτακτα μέτρα για την εξασφάλιση της πιστής εφαρμογής του ΠΣΑ, τα οποία θα αποδώσουν συνολικά 4,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται:
- Περικοπή του 14ου και του 13ου μισθού στο δημόσιο τομέα κατά 30%
- 12% περικοπή των πάσης φύσεως επιδομάτων δημοσίου (εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, κίνητρο αποδόσεων και επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών)
- Αύξηση 2% του ΦΠΑ στο μεγάλο κλιμάκιο, από το 19% στο 21%. Ο ΦΠΑ αυξάνεται επίσης από το 4,5% στο 5%, από το 9% στο 10%.
- «Πάγωμα» όλων των συντάξεων – δεν επηρεάζονται τα επιδόματα γιορτών και αδείας
- Αύξηση 8 λεπτά στην τιμή της βενζίνης, αύξηση 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. Παραμένουν ίδιες οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης.
- Απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ
- Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά
- Επιβάρυνση στα τσιγάρα από το 63% στο 66%. H επιβάρυνση στα φθηνά τσιγάρα θα είναι χαμηλότερη από ότι στα ακριβά
- Εισαγωγή ειδικών φόρων κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας (αυτοκίνητα με τιμή αγοράς πάνω από 35.000 ευρώ, σκάφη αναψυχής, πολύτιμοι λίθοι κ.ά.)
-Οριζόντια μείωση κατά 7% των αποδοχών, αποζημιώσεων και επιδομάτων πάσης φύσεως των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό
-Η εισοδηματική πολιτική εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και για εκείνα του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών, υφυπουργών αλλά και στις αμοιβές των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.
- Περιορίζεται κατά 5% το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα ισχύσει από την Τετάρτη 4 Μαρτίου, ενώ η μείωση των επιδομάτων στους μισθούς του Δημοσίου θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2010.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης μείωση των δαπανών για την παδεία, καθώς θα μειωθούν οι πιστώσεις για προγράμματα που υπάγονται στο αρμόδιο υπουργείο. Επίσης, μείωση 100 εκ ευρώ του μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πεταλωτής, για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθα ενέργειες:
- Καταργούνται οι αμοιβόμενες επιτροπές στο δημόσιο
- Απαγορεύεται η χορήγηση μπόνους σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο
- Μπαίνει τάξη στις υπερωριακές αμοιβές (μείωση 30%) και στις δαπάνες για μετακινήσεις
- Γίνεται αναστολή προσλήψεων στο δημόσιο τομέα το 2010 εκτός από Παιδεία, Σ.Α., Υγεία
- Το 2011 θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις
«Η μάχη με το χρόνο θα είναι σκληρή»
Σχετικά με την οικονομική συγκυρία, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε πως η κυβέρνηση δίνει μία «τεράστια μάχη ενάντια στη χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει βιώσει ποτέ η χώρα». μας.
«Δίνουμε μεγάλη μάχη ενάντια στο χρόνο στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτουμε για να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, για να νοικοκυρέψουμε το κράτος», πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε τις αποφάσεις δύσκολες, ωστόσο υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει τα μέτρα μόνη της, «προτού μας τα υποβάλουν».
«Οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών της κυβέρνησης εδώ και πέντε μήνες, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που της κληροδότησε η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Πεταλωτής προειδοποίησε πως «η μάχη με το χρόνο θα είναι σκληρή, οι μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμοι για να αποδείξουμε πως αυτή η οικονομία μπορεί να τα καταφέρει να ξεπεράσει τα αδιέξοδα».
ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε με τη λήψη του νέου πακέτου μέτρων για την οικονομία και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με την ΕΕ για να εξειδικευτεί η όποια παροχή βοήθειας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Επανέλαβε πως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, ενώ σημείωσε πως η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη για δανεισμό τις επόμενες ημέρες.
Σημείωσε δε ότι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα εξαντλείται η λήψη παρόμοιων μέτρων για το 2010 και επιχειρείται με τις σημερινές κινήσεις η λήψη επιπλέον μόνιμων μέτρων όπως ζητούσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η συγκράτηση ή και μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, το οποίο, όπως είπε, την τελευταία πενταετία είχε αυξηθεί κατά 40%, τόνισε ότι αποφεύχθηκαν οι δραστικές λύσεις όπως η κατάργηση του 14ου μισθού.
Η περικοπή δε κατά 30% του επιδόματος αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, επιμερίζει σε όλο το έτος την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων.
Επεσήμανε ακόμη ότι η μείωση κατά 7% των αποδοχών στις ΔΕΚΟ και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου έγινε διότι εκεί δεν υπάρχουν επιδόματα για να περικοπούν ενώ το ύψος της περικοπής των συντάξεων των συνταξιούχων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ είναι θέμα των ταμείων αυτών.
Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός ανέφερε ότι τα μέτρα της εισοδηματικής πολιτικής είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα ισχύσουν έως ότου τουλάχιστον η χώρα παραμένει σε διαδικασία επιτήρησης. Πιθανές διορθωτικές κινήσεις θα εξεταστούν, όπως ανέφερε, από την κυβέρνηση μετά την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία της επιτήρησης και σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.