Κόσμος
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 08:07

Βενεζουέλα: Διάψευση Τσάβες ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις

O πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες διέψευσε κατηγορηματικά χθες Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του «στηρίζει» τρομοκρατικές οργανώσεις, μετά την διατύπωση από Ισπανό δικαστή κατηγοριών περί δεσμών ανάμεσα στη Βενεζουέλα, στη Βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA και στην κολομβιάνικη ένοπλη παράταξη FARC.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες διέψευσε κατηγορηματικά χθες Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του «στηρίζει» τρομοκρατικές οργανώσεις, μετά την διατύπωση από Ισπανό δικαστή κατηγοριών περί δεσμών ανάμεσα στη Βενεζουέλα, στη Βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA και στην κολομβιάνικη ένοπλη παράταξη FARC.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο ζήτησε από τη Βενεζουέλα «εξηγήσεις» μετά την κατηγορία από μέρους ενός μέλους του ανώτατου δικαστηρίου ότι στρατιωτικοί των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας και ένας ύποπτος ως μέλος της ETA διοργάνωσαν συνάντηση ανάμεσα σε Βάσκους αυτονομιστές και σε αντάρτες των FARC--μέλη οργανώσεων που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν τρομοκρατικές.

«Τούτη είναι μια κυβέρνηση η οποία δεν υποστηρίζει ούτε θα υποστηρίξει ποτέ τρομοκρατικές οργανώσεις... είμαστε υπέρ της ειρήνης, της αδελφοσύνης», δήλωσε ο Τσάβες σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Θαπατέρο, δεν έχω κάτι να εξηγήσω, φίλε, τίποτα. Αν θες εξηγήσεις, ρώτα αυτόν τον ανεύθυνο δικαστή στη χώρα σου», πρόσθεσε.

Στην διάρκεια των 11 ετών της εξουσίας του Τσάβες, η Βενεζουέλα έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από αντιπάλους της κυβέρνησής του ότι «στηρίζει» οργανώσεις όπως οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας και η Χεζμπολλάχ του Λιβάνου.

Ο Τσάβες, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας αριστερών ηγετών στη Λατινική Αμερική που προσπαθεί να αποτελέσει αντίβαρο στην επιρροή των ΗΠΑ στην περιφέρεια, συνήθως βάζει τα γέλια όταν του απευθύνονται τέτοιες κατηγορίες, που χαρακτηρίζει μέρος μιας στρατηγικής της Ουάσινγκτον για την δυσφήμισή του.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας Ελόι Βελάσκο ανέφερε ότι οι συναντήσεις, περιλαμβανομένης μιας που έγινε το 2007, είχαν σκοπό οι FARC να ζητήσουν επιμελητειακή υποστήριξη από την ETA στην περίπτωση που διεξήγαγαν απόπειρες να δολοφονήσουν Κολομβιανούς αξιωματούχους που επισκέπτονταν την Ισπανία--περιλαμβανομένου του συντηρητικού απερχόμενου προέδρου της Κολομβίας ¶λβαρο Ουρίμπε.

Ο Βελάσκο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος 13 υπόπτων ως μελών των FARC και της ETA, περιλαμβανομένου ενός γεννημένου στην Ισπανία υπαλλήλου της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Οι κατηγορίες του Βελάσκο βασίζονται σε πληροφορίες που αντλήθηκαν από ένα φορητό υπολογιστή που κατέσχεσαν Κολομβιανοί κομάντος μετά την επιδρομή σε στρατόπεδο ανταρτών στο έδαφος του Ισημερινού το 2008, η οποία απέβη στο θάνατο του δεύτερου τη τάξει στην ιεραρχία των FARC, Ραούλ Ρέγιες.

Το Καράκας έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι τα στοιχεία από τους φορητούς υπολογιστές που κατασχέθηκαν μετά την επιδρομή - η οποία είχε προκαλέσει περιφερειακή διπλωματική κρίση - είναι χαλκευμένα από τις μυστικές υπηρεσίες της Κολομβίας.

«Είμαστε θύματα μιας εντατικής, ενορχηστρωμένης διεθνούς επίθεσης εναντίον της Βενεζουέλας», σημείωσε ο Τσάβες, προσθέτοντας ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών για το θέμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters