Πολιτική
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 14:24

Δ. Δρούτσας: Ζητούμενο από την ΕΕ η σαφής ένδειξη αλληλεγγύης

«Εκστρατεία» προβολής των ελληνικών θέσεων σε γερμανικά ΜΜΕ, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο πραγματοποιεί με συνεντεύξεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

«Εκστρατεία» προβολής των ελληνικών θέσεων σε γερμανικά ΜΜΕ, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο πραγματοποιεί με συνεντεύξεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

Σε συνεντεύξεις που έδωσε, και μεταδόθηκαν ήδη σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, από το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD και τις ραδιοφωνίες του WDR και του Deutschlandradio καθιστά σαφές ότι το μείζον που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους της, μετά τη λήψη και των τελευταίων οικονομικών μέτρων, είναι μία ξεκάθαρη έκφραση υποστήριξης και εμπιστοσύνης, με αποδέκτη τις αγορές, προκειμένου η χώρα να μπορεί να προχωρήσει στην αναχρηματοδότηση των χρεών της με τους ανάλογους όρους που ισχύουν και για τους άλλους εταίρους της ευρωζώνης.

Το νέο πακέτο μέτρων, που ανακοινώθηκε χθες, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2010, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο κ. Δρούτσας http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1785217 .

Τόνισε ακόμα ότι η Αθήνα χρειάζεται τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της προκειμένου ο δανεισμός της χώρας να μην είναι ιδιαίτερα ακριβός. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η χώρα δεν χρειάζεται άμεση οικονομική βοήθεια από άλλες χώρες της ΕΕ.

Μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «εισέρχεται σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά η χώρα θα βρει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και για αυτό ζητάει την κατανόηση των Ελλήνων πολιτών, δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα αποτελέσουν τα θεμέλια για την Ελλάδα του αύριο». Επίσης σημείωσε ότι η «χώρα μας έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα επίθεση τόσο από τους κερδοσκόπους όσο και από διάφορα μέσα ενημέρωσης τα οποία έδιναν λανθασμένους τόνους και αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους Έλληνες πολίτες».

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα αναμένει από τη Γερμανία μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα σοβαρό πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία WDR, ο κ. Δρούτσας επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχει κατανόηση από τον ελληνικό λαό και ότι τα άμεσα μέτρα λιτότητας είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στη σημερινή δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας, σημειώνει ότι στο παρελθόν υπήρξαν εν μέρει εσφαλμένες πολιτικές, εν μέρει εσφαλμένες πρακτικές, και παραπέμπει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός, για να υπάρξει διαφάνεια για το τι έγινε στο παρελθόν.

«Αυτό που χρειαζόμαστε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι μια ξεκάθαρη, σαφή διακήρυξη αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, ένα σαφές μήνυμα προς τις διεθνείς χρηματαγορές ότι υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη έναντι της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και των μέτρων που αυτή έλαβε, και φυσικά εδώ η φωνή της Γερμανίας είναι πολύ σημαντική», επισημαίνει ο κ. Δρούτσας.