Πολιτική
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 15:20

Κάλεσμα Αλ. Τσίπρα για κοινωνικό συνασπισμό-μέτωπο κατά των μέτρων

Κάλεσμα για τη δημιουργία ενός κοινωνικού συνασπισμού - μετώπου προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα απηύθυνε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην ηγεσία του ΚΚΕ όσο και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Κάλεσμα για τη δημιουργία ενός κοινωνικού συνασπισμού - μετώπου προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα απηύθυνε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην ηγεσία του ΚΚΕ όσο και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «άδικα, βάρβαρα και εγκληματικά» και καλώντας σε κοινό αγώνα υπογράμμισε ότι «οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για την ελληνική κοινωνία και για το μέλλον της χώρας».

Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε τις χθεσινές εξαγγελίες ως τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί από τη μεταπολίτευση και μετά, καθώς και σαν «απόπειρα ακύρωσης των κοινωνικών κατακτήσεων της μεταπολίτευσης».

Συνεχίζοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει εγκαταλείψει τις σοσιαλιστικές ιδέες και βρίσκεται σε σύμπτωση απόψεων με τον κ. Καρατζαφέρη, έχει εγκαταλείψει τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, υιοθετώντας βάρβαρα μέτρα που θα οδηγήσουν την κοινωνία σε τέλμα, με την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας».

Υποστήριξεξ μάλιστα πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι έχουν μεταμορφωθεί σε «επαγγελματίες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής», καθώς και πως το σχέδιο είναι να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, και «όχι όσοι κέρδιζαν ιλιγγιώδη ποσά τα προηγουμενα χρόνια και συνεχίζουν και τώρα». Και αναφέρθηκε στις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις ανώνυμες εταιρίες, την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και στις αμυντικές δαπάνες.

Καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ εξοργιστική υποκρισία, επέμεινε πως υπάρχει εναλλακτική διέξοδος, που, όπως ανέφερε, συνίσταται στη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 40-45%, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη φορολόγηση της μεγάλης εκκλησιαστικής περιουσίας, την περικοπή των στρατιωτικών δαπανών, τη θέσπιση του "πόθεν έσχες" στην αγορά των μετοχών και των ομολόγων, στην άμεση και καθολική απαγόρευση των off-shore εταιριών στη χώρα μας.

Καλώντας ΚΚΕ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε κοινό αγώνα, πρότεινε στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος να καταθέσουν από κοινού με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, αναφορικά με την ψήφιση των έκτακτων μέτρων.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως «τα πάντα είναι ανοιχτά σε επίπεδο τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της Ευρωζώνης, καθώς η χώρα μας αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο από τα μεγάλα συμφέροντα της ΕΕ και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα έχει άμεση συνέπεια και για την ίδια την Ενωση που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ανάμεσα στο μοντέλο σεβασμού των κοινωνικών κατακτήσεων και στο αυταρχικό μοντέλο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ