Πολιτική
Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2010 17:33

Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για τα νέα μέτρα

Εν μέσω αντεγκλήσεων για τα νέα μέτρα, συζητήθηκε -και απορρίφθηκε- στη Βουλή, η πρόταση νόμου της ΝΔ για τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Εν μέσω αντεγκλήσεων για τα νέα μέτρα, συζητήθηκε -και απορρίφθηκε- στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση νόμου της ΝΔ για τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης και εξυγίανσης των υπερχρεωμένων, λόγω της οικονομικής κρίσης, επιχειρήσεων.

«Η κυβέρνηση χθες έλαβε μια σειρά μέτρων. Το ερώτημα είναι: Είναι σύμφωνα με τις διακηρύξεις ενός κόμματος του σύγχρονου δημοκρατικού σοσιαλισμού; Απάντηση: Τα μέτρα αυτά δεν θα τα ελάμβανε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ούτε σε συνθήκες βαθείας κρίσεως. Λαμβάνει αυτά τα μέτρα, επειδή η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Πρόσθεσε δε ότι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί τις επόμενες ημέρες είναι αν θα μπορέσει να δανειστεί μια χώρα χειμαζόμενη για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις.

Απαντώντας στις κατηγορίες για καθυστέρηση λήψης μέτρων, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι, «αν την ώρα που εκδηλώνονταν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις, η κυβέρνηση λάμβανε μέτρα, οι αγορές θα είχαν προεξοφλήσει την αποτυχία τους και αυτή την ώρα θα μιλούσαμε για τρίτη ή τέταρτη δέσμη μέτρων».

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στα μέτρα, υπογράμμισε ότι «ζούμε σε δύσκολους καιρούς και θα ζήσουμε χειρότερους, καθώς τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα ρίξουν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση».

«Απέναντι στη στάση του ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση», αντιπαρέβαλε «την σημερινή της ΝΔ και του προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά», ο οποίος -όπως είπε- προτείνει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης, πολύ πριν ληφθούν «τα αντιλαϊκά, άχρηστα, απαράδεκτα και ζημιογόνα μέτρα» από την κυβέρνηση.

Πρόκειται για λογιστικές περικοπές και όχι επίλυση του βασικού προβλήματος στην Ελλάδα, που είναι σήμερα ο τεράστιος υδροκέφαλος αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας, τόνισε και ζήτησε «πέρα από κόμματα και παρατάξεις, να δούμε καθαρά ποιο είναι το πρόβλημα και να πάρουμε τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα».

«Σήμερα ανακαλύψατε ότι ο τόπος βρέθηκε σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση; Για πρώτη φορά ανακαλύψατε ότι η αξιοπιστία την οποία προβάλατε, ως σημαία, απέναντι στους κερδοσκόπους της Ευρώπης, που επιβουλεύονται το νόμισμα το ευρωπαϊκό για τη χώρα μας, αποτελεί πρώτιστο σκοπό της εθνικής μας ύπαρξης;», ρώτησε προς τα κυβερνητικά έδρανα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ, οτιδήποτε κάνει, το κάνει με προμετωπίδα το εθνικό συμφέρον και χωρίς τον ελληνικό λαό αυτό δεν νοείται.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο κ. ¶γγελος Τζέκης σημείωσε ότι η περικοπή των δώρων, η μείωση των επιδομάτων, το πάγωμα των συντάξεων δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, αλλά -όπως απαιτεί και ο ΣΕΒ- θα εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Έκανε ακόμη λόγο για ρεσιτάλ υποκρισίας πολιτικού θράσους από όσους μιλούν περί χρεωκοπίας για να τρομοκρατίσουν τον εληνικό λαό για να δεχθεί αδιαμαρτύρητα αυτά τα μέτρα, που χτυπούν καίρια τα δικαιώματα. Συμπεριέλαβε σε αυτούς τους «ακριβοπληρωμένους δημοσιογράφους».

Εκφράζοντας τη θέση του ΛΑΟΣ ο κ. Μάκης Βορίδης είπε ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε από μυαλό μας εθνικές αναγκαιότητες και τέτοια είναι το να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός της Ελλάδος, συμπληρώνοντας ότι, πάντως, «δεν υπάρχει ανεπιφύλακτη στήριξη της κυβέρνησης».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φώτης Κουβέλης, χαρακτήρισε τα μέτρα «σκληρά και δυσβάσταχτα», υποστηρίζοντας ότι θα οδηγήσουν σε πάγωμα της αγοράς και μεγαλύτερη ύφεση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ