Κόσμος
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2002 00:04

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Ιράκ διαπιστώνει ο Σιράκ

Ο γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα ψήφισμα σχετικά με την επιθεώρηση του οπλοστασίου του Ιράκ ''σημειώνουν πρόοδο''.

''Πιστεύω ότι προχωράμε. Η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε μια τελική συμφωνία. Η αίσθησή μου είναι ότι προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση'', δήλωσε ο Σιράκ στο ραδιοσταθμό RF1 κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Βηρυτό.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία έχει ηγηθεί της αντίθεσης στις αρχικές προτάσεις των ΗΠΑ για άμεση χρήση βίας εναντίον του Ιράκ σε περίπτωση που κάποιο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κρίνει ότι η Βαγδάτη θέτει εμπόδια στους επιθεωρητές.

Οι ΗΠΑ έχουν τώρα μετριάσει τη θέση τους λέγοντας ότι θα δώσουν μια ευκαιρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αντιδράσει πρώτα αν οι επιθεωρητές αποφασίσουν ότι το Ιράκ εμποδίζει το έργο τους.

Ο Σιράκ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η βία για τη Γαλλία θα πρέπει να είναι μόνο το τελευταίο καταφύγιο για την επίλυση διεθνών συγκρούσεων και ότι ο κόσμος θα πρέπει να αντισταθεί στους ''πειρασμούς της περιπέτειας''.