Ισχυρά και σκληρά χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι δεν θα χρειαστεί βοήθεια από την Ευρωζώνη. Ζητάμε στήριξη, αλλά όχι χρήματα, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, προειδοποιώντας για αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη.
Ισχυρά και σκληρά χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να παρασχεθεί βοήθεια από την Ευρωζώνη.
«Όπως είπα και την Τετάρτη, τα μέτρα είναι ισχυρά και σκληρά. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης σαφώς ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται», δήλωσε ο Γιούνκερ.
«Πιστεύω ότι είχαμε δίκιο όταν είπαμε στις 11 Φεβρουαρίου στο πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε συντονισμένη και αποφασιστική δράση αν χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί», τόνισε.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τόνισε πως η Ευρωζώνη διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να βοηθήσει χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και θα τα χρησιμοποιήσει, αν χρειαστεί. Επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και πρόσθεσε πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα έπρεπε να προετοιμάσουν πιο συγκεκριμένα εργαλεία βοήθειας για το μέλλον. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει πως αυτή του η πρόταση δεν συνδέεται με την κατάσταση της Ελλάδας: «Πιστεύω, όμως αυτό δεν συνδέεται με την Ελλάδα, πως πρέπει να προετοιμάσουμε συγκεκριμένα εργαλεία ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως αυτή ενώπιον της οποίας βρισκόμαστε».
Φυσικά αυτό είναι κάτι που θα πάρει χρόνο, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει μέσα σε μερικές εβδομάδες, συμπλήρωσε.
«Ζήτημα της Ευρωζώνης η Ελλάδα»
Εν τω μεταξύ, μετά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε κατά της προσφυγής της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας πως το ελληνικό ζήτημα είναι θέμα της Ευρωζώνης.
«Πρέπει να ασχοληθούμε με το πρόβλημα ως ευρωζώνη» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αποκλείει εμπλοκή του ΔΝΤ πέρα από την παροχή τεχνικής βοήθειας.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, δεν προέβη σε δηλώσεις.
Γ. Παπανδρέου: Ζητάμε στήριξη, αλλά όχι χρήματα
Ευρωπαϊκή στήριξη ώστε η χώρα να μπορεί να δανείζεται με ανεκτούς όρους, και όχι χρήματα, ζητά η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankurter Allgemeine. Μάλιστα, προειδοποίησε για αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη, σε περίπτωση που η χώρα μας δεν λάβει αυτή τη βοήθεια.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε: «Δεν ζητούμε χρήματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η στήριξη της Ε.Ε. και των ευρωπαίων εταίρων μας, για να λαμβάνουμε δάνεια από τις αγορές με καλύτερους όρους». Και πρόσθεσε: «Αν δεν λάβουμε αυτή τη βοήθεια δεν θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις αλλαγές που σχεδιάζουμε. Και αυτό θα ήταν ακριβό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για ολόκληρη την Ευρώπη. Αν υποχωρούσε το ευρώ, μπορεί αυτό να βοηθούσε κάποιες χώρες στις εξαγωγές τους, αλλά θα καθιστούσε ακριβότερες τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Κάνοντας αναφορά στα τελευταία μέτρα που ελήφθησαν συνέχισε: «Ενώ εμείς σΆ αυτή τη χώρα περικόπτουμε μισθούς και επιδόματα σε πολλούς πολίτες, κερδοσκόποι που "παίζουν" με την ελληνική οικονομία κερδίζουν δισ. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει και στην Ευρώπη και διεθνώς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις αγορές να παίζουν με το μέλλον μας. Θα ήταν μια αξιόπιστη απειλή αν η Ε.Ε. δήλωνε: Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Διαφορετικά η Ελλάδα θα είναι ίσως το επόμενο αλλά σίγουρα όχι το τελευταίο θύμα αυτής της κρίσης».
«Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, όμως αναμένουμε κι από τους άλλους στην Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία ως Ένωση» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αποφάσισε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων γιατί «δεν θέλουμε να γίνουμε οι Lehman Brothers της Ευρώπης».
Μάλιστα, ερωτηθείς αν θεωρεί πως κινδυνεύει η νομισματική ένωση, απάντησε πως δεν το πιστεύει, συμπληρώνοντας όμως πως «το ευρωπαϊκό νόμισμα θα κινδύνευε μόνο αν η Ελλάδα κατέρρεε και συμπαρέσυρε στο ντόμινο και άλλες χώρες. Εμείς όμως κάνουμε το παν για να το αποφύγουμε. Αν τα καταφέρουμε, αυτή η κρίση θα ενισχύσει και την Ε.Ε. και το ευρώ».
Σχολιάζοντας πρόσφατα ρεπορτάζ γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης, επανέλαβε πως «δεν παρακαλέσαμε το Γερμανό φορολογούμενο να μας εξαγοράσει, να μας πληρώσει τη σύνταξη και τις διακοπές. Το να ισχυρίζεται κανείς κάτι τέτοιο είναι άδικο».
Ερωτηθείς σχετικά, αποσυνέδεσε το θέμα των πολεμικών αποζημίωσεων από τη στήριξη που ζητά η χώρα μας, αν και επανέλαβε πως το ζήτημα παραμένει ανοικτό.
Σε ερώτηση τέλος αν η παρούσα κρίση θα οδηγήσει σε μία ευρωπαϊκή «οικονομική διακυβέρνηση» και θα προωθήσει την ολοκλήρωση της ένωσης, σημείωσε πως προέχει η ρεαλιστική αντιμετώπιση της κρίσης.
Στη συνέχεια όμως, πρόσθεσε, πρέπει να επανεξετάσουμε τέτοια θεμελιώδη ζητήματα, όπως για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. «Υπάρχουν ιδέες για στενότερο συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής και για το ενδεχόμενο ευρωομολόγου. Η κρίση προσφέρει την ευκαιρία να επανεξετάσουμε μία δυνατότερη και βαθύτερη Ε.Ε.».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters