Κόσμος
Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2010 16:11

Ρωσία: Οι κομμουνιστές τιμούν το Στάλιν

Φόρο τιμής απέτισαν Ρώσοι και Γεωργιανοί κομμουνιστές στον Ιωσήφ Στάλιν, κατά τη σημερινή επέτειο του θανάτου του, εν όψει αναζωπύρωσης της διαμάχης για το ρόλο του στη ρωσική ιστορία καθώς πλησιάζει η 65η επέτειος της ήττας των Ναζί από τα σοβιετικά στρατεύματα.

Φόρο τιμής απέτισαν Ρώσοι και Γεωργιανοί κομμουνιστές στον Ιωσήφ Στάλιν, κατά τη σημερινή 57η επέτειο του θανάτου του, εν όψει αναζωπύρωσης της διαμάχης για το ρόλο του στη ρωσική ιστορία καθώς πλησιάζει η 65η επέτειος της ήττας των Ναζί από τα σοβιετικά στρατεύματα.

Οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος συμμετείχαν σε πορεία που κατέληξε στον τάφο του στον τοίχο του Κρεμλίνου, όπου κατέθεσαν λουλούδια.

Πρόκειται για μία παράδοση που τηρούν κάθε χρόνο οι κομμουνιστές στη Μόσχα, ωστόσο φέτος οι εντάσεις για την κληρονομιά του σοβιετικού ηγέτη ενισχύθηκαν εν όψει της επετείου της 9ης Μαΐου που σηματοδοτεί τη νίκη των στρατευμάτων του στον πόλεμο εναντίον των Ναζί, που στοίχισε τη ζωή σε 27 εκατομμύρια πολίτες της ΕΣΣΔ.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η εικόνα του Στάλιν μπορεί να εμφανιστεί ανάμεσα στις αφίσες που θα αναρτήσουν οι αρχές της Μόσχας για την ημέρα της επετείου.

Τα σχέδια για την εγκατάσταση δέκα περιπτέρων που θα παρέχουν πληροφορίες για το ρόλο του Στάλιν στον πόλεμο έχουν βαθύνει τη δυσαρέσκεια των επικριτών του.

«Σήμερα… το μεγαλείο της εποχής του Στάλιν είναι προφανές ακόμα και σε όσους τον μισούν», όπως είπε ο ηγέτης του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

«Απελευθερώσαμε όλο τον κόσμο… φτιάξαμε πυρηνική ασπίδα, ήμασταν οι πρώτοι που πετάξαμε στο διάστημα, δημιουργήσαμε την πυρηνική ισότητα που εξασφάλισε μία σταθερή ειρήνη για σχεδόν 50 χρόνια».

Από την πλευρά της, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial που ασχολείται και με την αγριότητα του καθεστώτος του Στάλιν, ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει τα δικά της περίπτερα.

«Αυτές οι αφίσες (με το Στάλιν) δεν θα με προσβάλουν απλώς, αλλά θα αμαυρώσουν τη μνήμη του πατέρα μου που σκοτώθηκε λόγω των παράλογων και σκληρών διαταγών του Στάλιν», είπε η Λιουντμίλα Αλεξέγιεβα, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντιφρονούσα της σοβιετικής εποχής.

Πηγή: Reuters