Εχει ύψος 33 εκατοστά, ζυγίζει 3,85 κιλά, ονομάζεται Οσκαρ, δεν έχει καθόλου μαλλιά, είναι επιχρυσωμένος και θεωρείται εδώ και δεκαετίες το «άγιο δισκοπότηρο» για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου.
Τα διάσημα αγαλματίδια που έχουν την τιμητική τους στο Χόλιγουντ την Κυριακή, πρωτοεμφανίστηκαν το 1929, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών και Κινηματογράφου από τον πρόεδρο της Metro-Goldwyn-Mayer, Λούις Μάγιερ.
Η ιδέα τους οφείλεται στον καλλιτεχνικό διευθυντή της MGM, Σέντρικ Γκίμπονς και στον Τζορτζ Στάνλεϊ που δημιούργησε το πρώτο αγαλματίδιο.
Συνολικά 24 Οσκαρ θα απονεμηθούν τη νύχτα της τελετής, η Ακαδημία όμως έχει προβλέψει να υπάρχουν περισσότερα, αφού σε ορισμένες κατηγορίες οι νικητές είναι περισσότεροι από έναν, όπως αυτή της καλύτερης ταινίας.
Στη βάση των Οσκαρ είναι χαραγμένος ένας αριθμός και η προειδοποίηση: "το αγαλματίδιο απαγορεύεται να πουληθεί και να μεταβιβαστεί χωρίς πρώτα να υπάρξει προσφορά από την Ακαδημία Κινηματογράφου".
Το 2008, η Ακαδημία κέρδισε την δικαστική διαμάχη με τους κληρονόμους της Μέρι Πίκφορντ, της σταρ του βωβού κινηματογράφου, που ήθελαν να πουλήσουν το αγαλματίδιο.
Το 1993, το Οσκαρ που κέρδισε το 1945 η Τζόαν Κρόφορντ για τον ρόλο της στην ταινία "Μίλντρεντ Πιρς" πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 68.500 δολαρίων
Τα αγαλματίδια κατασκευάζονται από την εταιρεία R.S. Owens στο Σικάγο και το κάθε ένα κοστίζει περίπου 18.000 δολάρια. Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω της έλλειψης μετάλλων, τα Οσκαρ ήταν απλώς βαμμένα χρυσά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο