Συντριπτικό ήταν το «όχι» των Ισλανδών στη συμφωνία Ιcesave για την αποπληρωμή χρεών προς τη Βρετανία και την Ολλανδία, ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως αποζημίωση για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008.
Συντριπτικό ήταν το «όχι» των Ισλανδών στη συμφωνία Ιcesave για την αποπληρωμή χρεών προς τη Βρετανία και την Ολλανδία, ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως αποζημίωση για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας το 2008.
Περίπου 230.000 ψηφοφόροι εκλήθησαν χθες να εκφράσουν τη γνώμη τους με δημοψήφισμα για την αποπληρωμή έως το 2024 από την Ισλανδία των 3,9 δισ.ευρώ που χορηγήθηκαν από το Λονδίνο και τη Χάγη ως αποζημίωση των πολιτών τους από τη χρεοκοπία τον Οκτώβριο του 2008 της ισλανδικής τράπεζας Icesave. Οι Ισλανδοί απέρριψαν με το συντριπτικό 93% τη συμφωνία, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι έδειχναν οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με αναλυτές, η κυριότερη επίπτωση του «όχι» θα ήταν η καθυστέρηση της χορήγησης των δανείων από το ΔΝΤ και τις σκανδιναυικές χώρες, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επηρεαστεί αρνητικά και η υποψηφιότητα της Ισλανδίας για ένταξη στην Ε.Ε..
Η ΕΕ έλαβε σοβαρά υπόψη της το μαζικό «όχι» των Ισλανδών επισημαίνοντας πάντως, πως η ένταξη της χώρας στην ΕΕ εντάσσεται σε μία «ξεχωριστή διαδικασία».
«Η ΕΕ έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Είναι ένα ζήτημα στο οποίο εναπόκειται στους ίδιους τους Ισλανδούς να αποφασίσουν», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ερωτηθείς για τυχόν επιπτώσεις του αποτελέσματος στην υποψηφιότητα της χώρας για ένταξή της στην ΕΕ, ο ίδιος εκπρόσωπος εκτιμά πως οι διαδικασίες για την ένταξη και η ρύθμιση της υπόθεσης Icesave «αποτελούν δύο διαφορετικές διαδικασίες». «Η Κομισιόν ήδη έχει δώσει την έγκρισή της (στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ισλανδία) και τώρα όλα βρίσκονται στα χέρια των κρατών μελών», πρόσθεσε.
Στην Ισλανδία, η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ εκτίμησε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επηρεάσει την (κεντροαριστερή) κυβέρνησή της.
«Αυτό δεν έχει καμιά επίπτωση στη ζωή της κυβέρνησης. Πρέπει να προχωρήσουμε και να τελειώσουμε τη συζήτηση για την Icesave. Πρέπει να βρούμε μια συμφωνία», τόνισε μεταξύ άλλων η Σιγκουρνταρντότιρ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας, Οσούρ Σκαρφέτινσον, δήλωσε πως η Βρετανία και η Ολλανδία έδειξαν ότι είναι πρόθυμες να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τα χρέη της Icesave μετά την απόρριψη της συμφωνίας από τους πολίτες.