Πολιτική
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010 05:00

Πρόγνωση καιρού

Αραιές νεφώσεις στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και κακοκαιρία στις υπόλοιπες περιοχές με βροχές, τοπικές καταιγίδες, ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, προβλέπει για σήμερα Δευτέρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Αραιές νεφώσεις στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και κακοκαιρία στις υπόλοιπες περιοχές με βροχές, τοπικές καταιγίδες, ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, προβλέπει για σήμερα Δευτέρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Οι άνεμοι θα πνέουν πολύ θυελλώδεις στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και τις πρώτες πρωϊνές ώρες το Νότιο Ιόνιο, τη Θάλασσα Κυθήρων και τον Πατραϊκό.

Σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια θα κυμανθεί η θερμοκρασία. Στη νότια νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα είναι σχετικά υψηλή.

Αναλυτική πρόγνωση

* Μακεδονία, Θράκη: Νεφώσεις με ισχυρές χιονοπτώσεις κατά τόπους. Στις παραθαλάσσιες περιοχές πιθανότητα για χιονόνερο κατά διαστήματα. Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα θαλάσσια τοπικά 8 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

* Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος: Νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο, 200 έως 300 μέτρα. Ανεμοι: Τις πρωϊνές ώρες ανατολικοί βορειοανατολικοί αρχικά 6 με 7, στο Ιόνιο και τον Πατραϊκό 8 με 9 και πιθανόν 10 Μποφόρ. Σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Στην Ηπειρο από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία στα υπόλοιπα θα κυμανθεί από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

* Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος: Νεφώσεις με βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Στερεάς και σε περιοχές της Θεσσαλία με χαμηλό υψόμετρο – 200 έως 300 μέτρα. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία και κατά τόπους στη Στερεά θα είναι κατά διαστήματα έντονα. Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 Μποφόρ. Τις πρωϊνές ώρες στα Κύθηρα οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 9 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία η θερμοκρασία θα φθάσει έως τους 5 βαθμούς Κελσίου.

* Κυκλάδες, Κρήτη: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Το βράδυ θα σημειωθούν ασθενείς βροχές. Ευνοϊκές θα είναι οι συνθήκες για τη μεταφορά σκόνης στην Κρήτη. Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 Μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Βόρεια Κρήτη η θερμοκρασία θα φθάσει έως τους 23 βαθμούς Κελσίου.

* Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Αραιές νεφώσεις οι οποίες στα βόρεια θα είναι πιο πυκνές και θα σημειωθούν βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες. Ευνοϊκές θα είναι η συνθήκες για τη μεταφορά σκόνης στα Δωδεκάνησα. Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 Μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 8 με 9 και πιθανόν στα Δωδεκάνησα 10 Μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Νεφώσεις με βροχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 Μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα ισχυρές. Στις παραθαλάσσιες περιοχές πιθανώς κατά περιόδους χιονόνερο. Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά θαλάσσια 6 με 7 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -1 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο

Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπει για αύριο Τρίτη η ΕΜΥ. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς καταιγίδες, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο, αλλά σταδιακά και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Στα δυτικά αρχικά ασθενείς και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ που γρήγορα θα ενισχυθούν και φθάσουν τα 7 με 9 Μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΗΓΗ: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)