Πολιτιστικά
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010 07:22

Οσκαρ καλύτερης ταινίας στο «Ηurt Locker»

Ιστορική νίκη πέτυχε η ταινία για τον πόλμεο του Ιράκ «Hurt Locker» καθώς η Κάθριν Μπίγκελοου είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η ταινία της κέρδισε συνολικά έξι βραβεία, μεταξύ των οποίων και καλύτερης ταινίας.

Ιστορική νίκη πέτυχε η ταινία για τον πόλμεο του Ιράκ «Hurt Locker» καθώς η Κάθριν Μπίγκελοου είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η ταινία της κέρδισε συνολικά έξι βραβεία, μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μία χαμηλού κόστους ταινία κατόρθωσε να υπερτερήσει της υπερπαραγωγής του Avatar.

Η Μπίγκελοου ήταν η μόλις τέταρτη γυναίκα που έχει προταθεί για τα βραβεία Όσκαρ. Μάλιστα στην ίδια κατηγορία αντιμετώπιζε στα φετινά Όσκαρ τον πρώην σύζυγό της, σκηνοθέτη της ταινίας Avatar Τζέιμς Κάμερον.

Με το πρώτο της Όσκαρ ΑΆ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της ως μητέρα στην ταινία «The Blind Side» τιμήθηκε η Σάντρα Μπούλοκ.

Η Μπούλοκ ερμήνευσε στην ταινία, η οποία βασίζεται σε αληθινή ιστορία, με πρωταγωνίστρια μία μητέρα σε προάστιο αμερικανικής πόλης που αναλαμβάνει έναν νέγρο έφηβο και τον οδηγεί σε μία λαμπρή καριέρα στο αμερικανικό ποδόσφαιρο.

Στη Μονίκ απονεμήθηκε το Όσκαρ ΒΆ Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της ως μητέρας στην ταινία «Μονάκριβη», κατά την τελετή απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η Μονίκ, που είναι ιδιαίτερα γνωστή για τους κωμικούς ρόλους της και την τηλεοπτική της παρουσία, φερόταν ως η επικρατέστερη για το βραβείο αυτό.

Το Όσκαρ ΑΆ Ανδρικού Ρόλου κατέκτησε ο Τζεφ Μπρίτζες, το πρώτο στην πολύχρονη κινηματογραφική του σταδιοδρομία, για την ερμηνεία του ως μέθυσου τραγουδιστή της κάντρι, που τελικά βρίσκει τη λύτρωση, στην ταινία Crazy Heart.

Αδελφός του επίσης ηθοποιού Μπο Μπρίτζες και του κινηματογραφικού αστέρα Λόιντ Μπρίτζες, ο Τζεφ Μπρίτζες ήδη είχε προταθεί άλλες τέσσερις φορές για το Όσκαρ, όμως ποτέ άλλοτε δεν είχε φύγει από το Κόντακ Θίατερ με το χρυσό αγαλματίδιο.

Στον Αυστριακό Κρίστοφ Βαλτζ απονεμήθηκε το Όσκαρ ΒΆ Ανδρικού Ρόλου, για την ερμηνεία του μοχθηρού Ναζιστή αξιωματικού Χανς Λάντα στην ταινία «¶δωξοι μπάσταρδοι», κατά την 82η τελετή της απονομής των βραβείων της Κινηματογραφικής Ακαδημίας των ΗΠΑ.

Ο Βαλτζ, στο ντεμπούτο του σε ρόλο του Χόλιγουντ, θεωρούνταν ως ο επικρατέστερος για το Όσκαρ, καθώς είχε σαρώσει τα βραβεία στα διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ πριν από την απονομή.

Παράλληλα, η τρισδιάστατη ταινία «Ψηλά στον Ουρανό» ψηφίσθηκε και παρέλαβε το Όσκαρ για την Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων, στην τελετή απονομής.

Η ταινία του σκηνοθέτη Πιτ Ντόκτερ αφηγείται τις περιπέτειες ενός γέρου κι ενός παιδιού που πετούν με ένα σπίτι δεμένο σε αερόστατο.

Ο Μάρκ Μπόουλ, για την ταινία «The hurt locker» και ο Τζέφρι Φλέτσερ, για τη «Μονάκριβη», βραβεύθηκαν με τα βραβεία Όσκαρ Πρωτότυπου και Διασκευασμένου Σεναρίου αντίστοιχα.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μαρκ Μπόουλ έγραψε το σενάριο της ταινίας μετά από πολύμηνη εμπειρία του σε μονάδα εξουδετέρωσης ναρκών του αμερικανικού στρατού.

Ο Φλέτσερ διακρίθηκε για τη διασκευή του βιβλίου Push της Νεοϋορκέζας ποιήτριας Σαπφάιρ, το οποίο απέδωσε στην ταινία «Μονάκριβη», για την οποία ήδη τιμήθηκε με Όσκαρ ΒΆ Γυναικείου Ρόλου η Μονίκ.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο