Πολιτική
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010 14:22

Εν μέσω αντιδράσεων στη Βουλή το ν/σ για την αξιολόγηση διευθυντών στο Δημόσιο

Απέσυρε ο υπουργός Εσωτερικών, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, την εισήγηση της κυβέρνησης για ψήφιση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των διευθυντών στο Δημόσιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Απέσυρε ο υπουργός Εσωτερικών, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, την εισήγηση της κυβέρνησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση των διευθυντών στο Δημόσιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι αφού η διαδικασία του κατεπείγοντος δεν είναι επιθυμητή, δεν έχει αντίρρηση να συζητηθεί το νομοσχέδιο εξαντλητικά.

Εξήγησε ότι οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο ως κατεπείγον, αφορούν κυρίως τον κίνδυνο παράλυσης της δημόσιας διοίκησης, αλλά ξεκαθάρισε ότι αν τα κόμματα δεν συμφωνούν, δεν θα επιμείνει στην εισήγησή του.

Αιτιολογώντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι αν πήγαινε με την κανονική διαδικασία, θα ψηφιζόταν τον Μάιο με συνέπεια μια μεγάλη μερίδα των προϊσταμένων οργανικών μονάδων, χωρίς να το επιδιώκει, «να κατεβάσει τα μολύβια», δεδομένου ότι γνωρίζουν πως επίκειται αντικατάστασή τους.

ΝΔ: Πραξικοπηματική διαδικασία

Τη λύπη του για την διαδικασία εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Τζαβάρας, τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να υπακούσει το Κοινοβούλιο σε αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις» και χαρακτήρισε «πραξικοπηματική» τη διαδικασία με την οποία η κυβέρνηση εισήγαγε το σχέδιο νόμου.

«Προσβλητικό» για τους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης, χαρακτήρισε το επιχείρημα του υπουργού Εσωτερικών ότι «θα κατεβάσουν τα μολύβια» ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

Σφοδρότατη επίθεση σχετικά με το ζήτημα δέχθηκε η κυβέρνηση από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι επιχειρείται η «πλήρης κομματική άλωση της δημόσιας διοίκησης».

«Είναι απαράδεκτο», συνέχισε, «μέσα σε πέντε μήνες το ΠΑΣΟΚ να κάνει κατάχρηση των οικείων διατάξεων του κανονισμού της Βουλής περί κατεπείγοντος χαρακτήρα νομοσχεδίων». Συμπλήρωσε ακόμα πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «θα οδηγηθούμε σε πλήρη καταρράκωση κάθε έννοιας αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση».

«Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο που απαιτείται ομοψυχία και εθνική συνεννόηση, η κυβέρνηση με επιλογές της θυμίζει "τις χειρότερες μορφές του πασοκικού κομματισμού"», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε πως «μετά την επέλαση του κομματισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας η κυβέρνηση στρέφεται τώρα κατά των λειτουργών και στελεχών της δημόσιας διοίκησης που επέλεξαν να μην ανήκουν στις κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ».