Πολιτική
Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2010 17:31

Μέσω ανεξάρτητων Αρχών τα μέλη Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων

Τη θέσπιση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π), το οποίο θα αποτελείται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τέσσερα θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και ένα από τον Συνήγορο του Πολίτη, δηλαδή δύο ανεξάρτητες Αρχές, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και διευθυντών στο δημόσιο.

Τη θέσπιση Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π), το οποίο θα αποτελείται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τέσσερα θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και ένα από τον Συνήγορο του Πολίτη, δηλαδή δύο ανεξάρτητες Αρχές, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και διευθυντών στο δημόσιο.

Το ΕΙ.Σ.Ε.Π θα έχει την ευθύνη της επιλογής των γενικών διευθυντών (370 περίπου) και στη συνέχεια οι γενικοί διευθυντές θα στελεχώνουν τα Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (δηλαδή, επιλογής διευθυντών), οι οποίοι με τη σειρά τους θα πλαισιώνουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τα οποία με την συμμετοχή δύο εκπροσώπων των εργαζομένων θα κάνουν την επιλογή στο πρώτο επίπεδο τμημάτων ή, αλλιώς, τμηματαρχών.

«Αυτή είναι μια διαδικασία που δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν στο ελληνικό κράτος να αισθανθεί ότι δεν θα κριθεί με ισότιμα και αντικειμενικά κριτήρια», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή .

Η κυβέρνηση, ανέφερε, αποφάσισε να απαλλοτριώσει ένα κακώς εννοούμενο δικαίωμά της και να κλείσει ένα παράθυρο θεσπίζοντας ότι στο μεταβατικό στάδιο η επιλογή των γενικών διευθυντών, των διευθυντών, θα γίνει με αποκλειστική χρήση των μορίων.

Όπως διευκρίνισε, για την πιστοποίηση της νομιμότητας της απόδοσης των μορίων για τους γενικούς διευθυντές συστήνεται ένα πενταμελές όργανο από πρώην δικαστικούς, που θα κάνουν τον έλεγχο. Για διευθυντές και τμηματάρχες θα γίνει κλήρωση ανάμεσα στους πέντε αρχαιότερους, ώστε να μην μπορεί να υπάρξει «πολιτικό χέρι». Δεν θα υπάρχει πλήρης θητεία, ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το πάγιο σύστημα, σε όλα τα στάδια εισάγεται η γραπτή διαδικασία.

«Η κυβέρνηση προτείνει την υιοθέτηση ενός νέου αξιοκρατικού συστήματος επιλογής και αξιολόγησης προϊσταμένων των οργανικών μονάδων. Αυτή η πρωτοβουλία αναλαμβάνεται, γιατί σήμερα όσοι κατέχουν αυτές τις θέσεις, είναι μέσα από διαδικασίες, που δεν έχουν το τεκμήριο της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας και της διαφάνειας. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή στη δημόσια διοίκηση, μια οριακή στιγμή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, επεσήμανε ότι αξιοκρατία υπήρξε με τον κώδικα που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με την απόλυτη μάλιστα συμφωνία της ΑΔΕΔΥ.

«Κοιτάξτε ποιοι είναι γενικοί διευθυντές στο Υπουργείο Εσωτερικών», δήλωσε απευθυνόμενος προς τον κ. Ραγκούση και πρόσθεσε: «Μη λέτε ότι υπήρξε αναξιοκρατία. Αναξιοκρατία υπήρχε με τον Κώδικα προ του 2000».

Όπως εξάλλου εκτίμησε, «η πάγια διαδικασία θα κρατήσει τρία χρόνια και θα είναι ισοπέδωση των πάντων».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Αποστολάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να αποφύγει τη δημόσια συζήτηση και να μην κουβεντιάσει, ούτε με την ΑΔΕΔΥ.

Ενστάσεις για τη συμμετοχή του βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη στο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι «νοθεύεται η αρχή της ανεξαρτησίας, αφού ο Συνήγορος του Πολίτη διαμεσολαβεί ανάμεσα στον πολίτη και τη δημόσια διοίκηση». Επίσης, διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με την κατανομή των μορίων και ως προς τη βαρύτητα της προφορικής συνέντευξης.

ΥΠΕΣ: Πιστή στις αρχές του πελατειακού κράτους η ΝΔ του κ.Σαμαρά

«Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ως συνεπής εκφραστής της πιο αναξιοκρατικής και πελατειακής πολιτικής που ασκήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία πέντε χρόνια, ανακοίνωσε την απόφαση του κ. Σαμαρά να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο που για πρώτη φορά θεσπίζει κανόνες απόλυτης αντικειμενικότητας και απόλυτης αξιοκρατίας στην επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης», απάντησε με ανακοίνωση του το υπουργείο Εσωτερικών.

«Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου για την υπαγωγή στον ΑΣΕΠ όλων προσλήψεων, η ΝΔ του κ. Σαμαρά, πιστή όπως αποδεικνύεται στις αρχές του κομματικού και πελατειακού κράτους, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την καταψήφιση και του πρώτου νομοσχεδίου που εντάσσει όλες τις προαγωγές των στελεχών σε κανόνες διαφάνειας και αξιοσύνης, δηλαδή στο ΕΙ.Σ.Ε.Π», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.