Πολιτική
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 00:04

Αδικα αλλά αναγκαία τα μέτρα λένε οι πολίτες

Αδικα αλλά αναγκαία κρίνουν τα μέτρα οι πολίτες σύμφωνα με έρευνα της GPO για το Mega. Μοιρασμένες οι γνώμες για το έργο της κυβέρνησης. Μειωμένη η δημοφιλία του πρωθυπουργού. Αρνητική η γνώμη για την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πτώση άνω των οκτώ μονάδων και για τα δύο μεγάλα κόμματα στην πρόθεση ψήφου.

Εξι στους δέκα πολίτες κρίνουν αρνητικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με έρευνα της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega και της εκπομπής «Ανατροπή».

Συγκεκριμένα στην ερώτηση πώς κρίνετε συνολικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 3/3 (αύξηση ΦΠΑ, περικοπές στα επιδόματα, δώρα, αύξηση φόρου σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα), ποσοστό 59,9% απαντά αρνητικά-μάλλον αρνητικά, ενώ το 39,1% απαντά θετικά – μάλλον θετικά.

Στο ερώτημα αν τα μέτρα είναι δίκαια, το 65,3% απαντά αρνητικά, έναντι 32,9% που θεωρεί δίκαια ή μάλλον δίκαια τα μέτρα.

Μοιρασμένες είναι οι γνώμες στο ερώτημα αν τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (ναι – μάλλον ναι 47,2%, όχι – μάλλον όχι 48,4%).

Το 65,8% θεωρεί τέλος ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να εξαγγείλει τα εν λόγω μέτρα (έναντι 29,8% που έχει διαφορετική άποψη).

Στην ερώτηση ποιος κυρίως ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, το 20,9% απαντά η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, το 10,8% οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, μόλις το 4,3% η παγκόσμια οικονομική κρίση και 2,4% η σημερινή κυβέρνηση, 8,6% επιρρίπτει την ευθύνη συνολικά στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ «όλοι μαζί» απαντά το 52,1%.

Όσον αφορά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για παραποιημένα στοιχεία της οικονομίας την περίοδο 2004-9, το 50,1% την κρίνει αρνητικά – μάλλον αρνητικά, ενώ το 44,9% απαντά θετικά – μάλλον θετικά.

Στο ερώτημα πως κρίνετε συνολικά το έργο της κυβέρνησης, οι θετικές και αρνητικές γνώμες είναι μοιρασμένες: 48,6% απαντά θετικά – μάλλον θετικά, ενώ ποσοστό 47,4 % απαντά αρνητικά – μάλλον αρνητικά.

Επίσης θετική είναι άποψη του 52% των ερωτηθέντων για τον Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού (έναντι 45,3% που τον κρίνει αρνητικά – μάλλον αρνητικά) ποσοστό ωστόσο μειωμένο κατά 10 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση τον Ιανουάριο (θετικά-μάλλον θετικά 62,8%). Πάντως ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία έναντι του κ. Σαμαρά (46,4% εναντι 24,1%).

Αντίθετα αρνητικά κρίνει η πλειονότητα των πολιτών το έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ποσοστό 63,5%, έναντι 30,5% που το κρίνει θετικά ή μάλλον θετικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό της αρνητικής γνώμης είναι αυξημένο κατά 6,8 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιανουαρίου (56,7%).

Τέλος, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά, ιστορικά, υποχωρώντας στο 21,1% (από 29,3%) έναντι 31,8% του ΠΑΣΟΚ που επίσης χάνει πάνω από οκτώ μονάδες (από 40,3%). Σημαντική άνοδος για το ΚΚΕ με το ποσοστό του στο 8,7%, ενώ ακολουθεί ο ΛΑ.Ο.Σ. με 6,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 4,1%.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.400 ατόμων (1.409 συνεντεύξεις) από την Πέμπτη 4/3 έως και τη Δευτέρα 8/3.