Κόσμος
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 15:08

Επιμένει στη σκληρή στάση έναντι της Ουάσινγκτον ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να επιστρέψει άμεσα στην Ουάσινγκτον ο πρεσβευτής της Τουρκίας, ο οποίος ανακλήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίμαχη απόφαση Επιτροπής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων για τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να επιστρέψει σύντομα στην Ουάσινγκτον ο πρεσβευτής της Τουρκίας, ο οποίος ανακλήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίμαχη απόφαση Επιτροπής της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που χαρακτηρίζει ως «γενοκτονία» τη σφαγή των Αρμενίων στις αρχές του 20ου αιώνα.

"Δεν θα στείλουμε πίσω τον πρεσβευτή μας στην Ουάσινγκτον έως ότου ξεκαθαριστεί η κατάσταση", ξεκαθάρισε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ριάντ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

"Η Αμερική δεν θα πρέπει να στερηθεί έναν τόσο στρατηγικό σύμμαχο όπως η Τουρκία για μια τέτοια υπόθεση", σημείωσε, κάνοντας λόγο για "υποτιθέμενη αρμενική γενοκτονία".

"Η ψηφοφορία έμοιαζε με φάρσα", παρατήρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ψήφιση της επίμαχης απόφασης από την Επιτροπή του Κογκρέσου την περασμένη Πέμπτη.

Το κείμενο της απόφασης, το οποίο, ακόμη κι αν εγκριθεί από το σύνολο του Σώματος, δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, καλεί τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να "χαρακτηρίσει γενοκτονία τη συστηματική και σκόπιμη εξόντωση 1.500.000 Αρμενίων".