Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 15:56

Α. Βέμπερ: «Αντιπαραγωγική» η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες με οικονομικά προβλήματα, εκφράζει ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ ¶ξελ Βέμπερ. Χαιρετίζει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες με οικονομικά προβλήματα, εκφράζει ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ¶ξελ Βέμπερ.

Μια τέτοια ιδέα θα ήταν αντιπαραγωγική και αντιβαίνει στους κανόνες της ΕΕ, δήλωσε ο Βέμπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανέλυσε τα οικονομικά αποτελέσματα της Bundesbank.

«Η όποια συζήτηση για διασώσεις είναι απολύτως αντιπαραγωγική. Η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των σχεδίων για δημοσιονομική μεταρρύθμιση», δήλωσε ο Βέμπερ, προσθέτοντας ότι συνεχίζουν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα αυτό.

«Η ρήτρα μη διάσωσης είναι βασικό κομμάτι του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν βοηθά να μιλάμε για τρόπους θεσμοθέτησης της βοήθειας, όταν το ερώτημα είναι πως θα εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.»

Παράλληλα, ο Γερμανός τραπεζίτης χαιρέτισε τις κινήσεις της Ελλάδας για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της. «Η Ελλάδα έχει βάλει μια αξιόπιστη στρατηγική στο τραπέζι και οι αγορές αντέδρασαν μειώνοντας τα spread, που σημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, ακόμα και αν δεν είναι κάτω από τις ίδιες συνθήκες, όπως τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε, εκτιμώντας πως δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω προσαρμογή.

Πηγή: Reuters