Η Κομισιόν εργάζεται εντατικά με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για το σχεδιασμό ενός μηχανισμού, τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης, ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για το σχεδιασμό ενός μηχανισμού, τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, σύμφωνα με γραπτή δήλωσή του, ο κ. Μπαρόζο επισημαίνει ότι «αυτός ο μηχανισμός θα εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα είναι συμβατός με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις, που απαγορεύουν τη διάσωση ενός κράτους μέλους».
Υπογραμμίζει δε την ετοιμότητα της Επιτροπής να προτείνει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για συντονισμένη βοήθεια, το οποίο θα απαιτεί την υποστήριξη των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Προς συντονισμό των οικονομικών πολιτικών
Αναφέρει ακόμη ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται, παράλληλα, μια ανακοίνωση για τον ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την επιτήρηση των οικονομιών.
«Η Ελλάδα έλαβε τα απαραίτητα μέτρα»
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, κατά τον κ. Μπαρόζο, η Ελλάδα έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος. Τα μέτρα αυτά αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα, σημειώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των αγορών, τονίζει ότι τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές αν και -όπως αναγνωρίζει- η κερδοσκοπία, που παρατηρήθηκε, επιδείνωσε την κατάσταση. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, αποδεικνύει τη σημασία, που έχει μια θεμελιώδης μεταρρύθμιση στη αγορά των παραγώγων.
«Στο πλαίσιο αυτό, οι νομοθετικές προτάσεις που θα παρουσιάσει πριν από το καλοκαίρι ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και η πρόταση οδηγίας για τις καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά, η οποία θα υιοθετηθεί πριν το τέλος του χρόνου, αναμένεται να ενισχύσουν τη διαφάνεια στις αγορές και να περιορίσουν τους κινδύνους», αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για τα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων
Επισημαίνει ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων, ώστε, μεσοπρόθεσμα, τα κράτη μέλη να δρουν με συντονισμένο τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει ότι η Επιτροπή θα εξετάσει την απαγόρευση πώλησης ενός επενδυτικού προϊόντος το οποίο ο πωλητής δεν διαθέτει. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η Επιτροπή θα πιέσει, ώστε να υπάρξει διεθνής συντονισμός και είναι στις προθέσεις της να θέσει το θέμα στους παγκόσμιους εταίρους στο πλαίσιο του G20.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ