Πολιτική
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 23:46

Ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά από τη συνάντηση Παπανδρέου - Ομπάμα

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το κλίμα, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σε φιλική συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ήταν πάρα πολύ καλό.

Σημειώνεται δε ότι η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη να κρατήσει 30 λεπτά και παρατάθηκε για άλλα 15.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο κ. Παπανδρέου βρήκε κατανόηση, εκτός από το θέμα της βίζας, το οποίο για την Ελλάδα θα μπει σε εφαρμογή σε 30 ημέρες από σήμερα, και για όλα τα άλλα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Όπως σήμειωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Ομπάμα και την αποδοχή που βρήκε στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, προκύπτει ότι οι κόποι του ελληνικού λαού αποδίδουν, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και υπάρχει στήριξη στην πράξη και όχι στα λόγια.

Το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών αφορούσε στην οικονομία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να εκφράζει την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας.

Υποσχέθηκε δε ότι θα φέρει το ζήτημα στη σύνοδο των G20, όπου ανέφερε ότι θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει συγκεκριμένα πράγματα. Σύμφωνα, εξάλλου, με ελληνική πηγή οι προτάσεις του κ. Ομπάμα ενδέχεται να είναι καλύτερες και από την ευρωπαϊκή πρόταση.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε στον Αμερικανό πρόεδρο πως βλέπει ο ίδιος την κατάσταση στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να δείξει ισχυρότερη βούληση.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ευρωτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι υπάρχει στην Τουρκία μια κατάσταση όπου πολλές φορές είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας και ότι ο στρατός ασκεί σημαντική επιρροή, κάτι που αποδεικνύεται και από την παρουσία 30 έως 40.000 στρατού στην Κύπρο.

Για την ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως από την αμερικανική πλευρά δεν υπήρξε κανένα αίτημα και καμία πίεση για αύξηση της ελληνικής συμμετοχής.

Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει πολύ συγκεκριμένη θέση στο θέμα, η οποία είναι απολύτως κατανοητή. Η Ελλάδα, όπως προβλεπόταν, θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ για ένα συγκεκριμένο διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα εκπαιδεύσει Αφγανούς πιλότους σε τύπους αεροσκαφών τα οποία διαθέτει και η Ελλάδα.

Στη συνάντηση με τον κ. Ομπάμα εκτός του Πρωθυπουργού μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ