Πολιτική
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 23:58

Βουλή: Ενστάσεις ΝΔ, ΛΑΟΣ επί του ν/σχ για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Αντιρρήσεις επί του σχεδίου νόμου για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει συμμετοχή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, καθώς και μερική επαναφορά του συστήματος αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, εκφράζουν ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Αντιρρήσεις επί του σχεδίου νόμου για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει συμμετοχή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, καθώς και μερική επαναφορά του συστήματος αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, εκφράζουν ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Στη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η ΝΔ υποστήριξε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική, με το επιχείρημα πως ο συνταγματικός νομοθέτης, επιφορτίζει το υπουργικό συμβούλιο με την πλήρη ευθύνη της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, χωρίς να αφήνει περιθώρια για περαιτέρω διεύρυνση των εκλεκτόρων, έστω και σε επίπεδο γνωμοδότησης.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Τάσος Νεράντζης, «οι περατζάδες των υποψηφίων από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, είναι μειωτικές για το κύρος της Δικαιοσύνης».

«Προτιμάμε τα σούρτα-φέρτα, εάν υπάρξουν, στα πολιτικά κόμματα, απ’ ό,τι τα διαπιστευτήρια σχεδόν του συνόλου των υποψηφίων προς τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης» αντέταξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Τσούκαλης.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σκυλλάκος από το ΚΚΕ αναγνώρισε πως η ρύθμιση εγκυμονεί «ευρύτερες συναινέσεις», οι οποίες ωστόσο, δεν εξασφαλίζεται πως θα κινηθούν προς φιλολαϊκή κατεύθυνση, καθώς θα αρκεί στη Διάσκεψη των Προέδρων η συναίνεση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για την εξασφάλιση των 4/5 των μελών της, υπέρ μιας υποψηφιότητας.

Ο Μάκης Βορίδης από το ΛΑΟΣ σημείωσε πως μέχρι να υπάρξει νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, θα πρέπει να εφαρμοστεί η υφιστάμενη συνταγματική διάταξη, υπό την στενότερη δυνατή ερμηνεία της.

Την αντίθεση της ΝΔ συνάντησε ωστόσο και η επαναφορά του αυτοδιοίκητου, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη, να επισημαίνει πως «κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη λειτουργία του αυτοδιοίκητου από το παραδικαστικό κύκλωμα, καθώς οι τρεις από τους έξι προϊσταμένους, καταδικάστηκαν για εγκλήματα που διέπραξαν ως επικεφαλής και μέλη των δικαστικών συμβουλίων».

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο υλοποιεί προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική μου σταδιοδρομία, βλέπω την εκτελεστική εξουσία να παραχωρεί τμήμα της εξουσίας της στο όργανο λαϊκής κυριαρχίας με τον πιο δημοκρατικό τρόπο - και αυτοί στους οποίους παραχωρείται η εξουσία, έντρομοι να λένε ότι δεν την θέλουν. Μια δόλια στις προθέσεις κυβέρνηση, θα μπορούσε να έχει αξιοποιήσει την άρνηση, εκείνης της αντιπολίτευσης που αρνείται…», υπογράμμισε.

Ο κ. Καστανίδης αναφέρθηκε επίσης στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, θα έχει στα χέρια του δύο νομοσχέδια που θα απαντούν στο πρόβλημα, με ιδέες που ο ίδιος χαρακτήρισε «εξαιρετικές».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ