Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ στη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό. Γ. Ραγκούσης: Ο κ. Σαμαράς ότι επέλεξε, με αυτό το ν/σ, να χτυπήσει πισώπλατα τον Πρωθυπουργό.
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ επί της αρχής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «τροπολογία - ντροπή, που νομιμοποιεί πλήρως την αυθαιρεσία και τη παρανομία», την προσθήκη με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στον Πρωθυπουργό, σε θέματα κατεπείγοντα και μείζονος εθνικής σημασίας, να αναθέτει απευθείας σε επιτροπές την εκπόνηση μελετών και έργων και να καθορίζουν με τον υπουργό Οικονομίας την αμοιβή των μελετητών.
Χαρακτήρισε επίσης «επικίνδυνο και χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα το ν/σ που ανοίγει το δρόμο για μαζικές πολιτογραφήσεις δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, την ίδια ώρα που η Ελλάδα ζει, μεταπολεμικά, την πιο βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση».
«Μετατρέπετε τη χώρα σε πανίσχυρο πόλο έλξης παράνομης μετανάστευσης. Σε φάση έντονων κλυδωνισμών δίνετε την εντύπωση ότι προσπαθείτε να αλλάξετε το εκλογικό σώμα στις δημοτικές εκλογές. Οδηγείτε την ελληνική κοινωνία σε επικίνδυνα αδιέξοδα. Το ν/σ πυροδοτεί τη ξενοφοβία και το ρατσισμό, δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή. Θα έχετε ακέραιη την ευθύνη για ό,τι συμβεί», τόνισε μεταξύ άλλων και δεσμεύτηκε για την κατάργηση του.
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι επέλεξε, με αυτό το ν/σ, να χτυπήσει πισώπλατα τον Πρωθυπουργό.
«Επέλεξε, σε μια ώρα που ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στο αποκορύφωμα μιας προσωπικής και εθνικής εκστρατείας, για να μεταβάλει ένα διεθνές δυσμενές κλίμα και να μπορέσει να το αλλάξει υπέρ των εθνικών συμφερόντων, να καταφέρει πισώπλατο χτύπημα. Να αμφισβητήσει την ηθική ακεραιότητα του πρωθυπουργού. Αυτή η διάταξη είναι στο πλαίσιο του θεσμού του πρωθυπουργού και στη προσπάθεια του να ανασυγκροτήσει μια Ελλάδα που ήταν ετοιμόρροπη. Είναι στίγμα πολιτικό, σε αυτή τη πολιτική που έχει υιοθετήσει ο κ. Σαμαράς το τελευταίο διάστημα», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Απέρριψε δε εκ νέου τις αιτιάσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ για κίνδυνο νόθευσης του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, τονίζοντας ότι ακόμα και αν όλοι οι νόμιμοι μετανάστες ζητήσουν να συμμετάσχουν, θα είναι λίγες δεκάδες χιλιάδες διασκορπισμένοι σε όλη την εθνική επικράτεια, που σημαίνει ότι δεν θα ξεπεράσουν το 1% σε κάθε νομό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, παρά τις έντονες διαφωνίες που εξέφρασε για το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για δημοψήφισμα, έδωσε στήριξη τόσο στις προσπάθειες που καταβάλει ο Πρωθυπουργός στην οικονομία, όσο και στη τροπολογία που αφορά αρμοδιότητες του.
Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του προέδρου του ΛΑΟΣ για την τροπολογία -προσθήκη, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι «είναι απολύτως ρητό και ξεκάθαρο στην αιτιολογική έκθεση ότι αφορά μόνο θέματα κατεπείγουσας και μείζονος εθνικής σημασίας».
«Είναι μια ανάγκη, μέσα στη προσπάθεια του πρωθυπουργού να αντιμετωπιστεί μια απίστευτη κρίση, που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει μια νέα κρίση. Χωρίς καμία αμφιβολία δεν μπορεί η ρύθμιση αυτή να μην συνδυάζεται με κανόνες απόλυτης διαφάνειας», πρόσθεσε.
«Βάλτε δικλείδες ασφαλείας για τον πρωθυπουργό για να μην παρεισφρύουν Ρουσσόπουλοι και Μαντέληδες και προκύπτουν Βατοπέδια και Siemens», απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης.
O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί προστάτης των μεταναστών, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να γίνει το ν/σ κολυμβήθρα του Σιλωάμ, ενώ κάλεσε όλους τους εργαζομένους και τους μετανάστες να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, για να ανατραπεί, όπως είπε, η αντιλαϊκή πορεία της χώρας και να δοθεί ταξική απάντηση.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «αμήχανη κυβέρνηση που δεν τολμά να υπερασπιστεί με σθένος ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να είναι τομή για την ελληνική κοινωνία».
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για υποχώρηση, με επίσημο, όπως είπε, υποστηρικτή της τον κ. Καρατζαφέρη, στον οποίο «δίνει εύσημα στη Βουλή για την υπεύθυνη του στάση στην οικονομική κρίση».
«Δεν είναι ο ΛΑΟΣ και ο Καρατζαφέρης που μετακινούνται στο σοσιαλισμό, όπως σας είχα προειδοποιήσει. Είστε εσείς που υιοθετείτε την βαρβαρότητα», συμπλήρωσε ο κ.Τσίπρας.
Εκτός από τους βουλευτές της κυβέρνησης, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε άτολμο, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.
Αντιπαράθεση ΝΔ - ΛΑΟΣ
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν και η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας σε μια αποστροφή του, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζάφερη και την στήριξη που έδωσε στον πρωθυπουργό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Καρατζαφέρης έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως βοηθός του κ. Παπανδρέου».
«Σε μια περίοδο κρίσης έχεις δύο επιλογές: Ή να βοηθάς ή όχι. Τα ίδια λέγαμε και στον κ. Καραμανλή,που πήγαινε 'ντουγρού'. Τα ίδια λέμε και στον κ. Παπανδρέου που τα ακούει. Τι φταίμε εμείς; Ο λαός βλέπει και κρίνει και φαίνεται στις δημοσκοπήσεις: 7% ο ΛΑΟΣ, 19% η ΝΔ, στο 1/3 η διαφορά. Παλιά ήμασταν 3% εμείς, 40% η ΝΔ, στο 1/10 η διαφορά. Μέχρι το συνέδριο σας θα είμαστε μία ή άλλη στις δημοσκοπήσεις», απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ