Πολιτική
Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 19:16

Θ. Τζάκρη: Δύσκολη η μεταφορά ενός επιτυχημένου μοντέλου κοινωνικής ένταξης

Η μεταφορά ενός επιτυχημένου μοντέλου κοινωνικής ένταξης από ένα κράτος σε ένα άλλο δεν είναι εφικτή λόγω των ιδιαιτεροτήτων τόσο της χώρας υποδοχής όσο και των ίδιων των μεταναστών, σημείωσε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη, στο πλαίσιο συζήτησης που διοργάνωσε το Γραφείο Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως με θέμα "Μοντέλα Ένταξης Μεταναστών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ".

Σε συζήτηση που διοργάνωσε το Γραφείο Ελλάδος του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως με θέμα "Μοντέλα Ένταξης Μεταναστών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ", παρέστη η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη. Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμα η Deborah McCarty, υπαρχηγός της Αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα και ο Ανδρέας Τάκης, Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στην αρχή της ομιλίας της η υφυπουργός ανέφερε ότι η παρουσία χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί μια απτή πραγματικότητα η οποία συμπληρώνει δύο δεκαετίες συνεχούς παρουσίας. Ως εκ τούτου, τόνισε, το θέμα της κοινωνικής ένταξης βρίσκεται και πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.

Στη συνέχεια, και αφού ανέφερε ότι η μεταφορά ενός επιτυχημένου μοντέλου κοινωνικής ένταξης από ένα κράτος σε ένα άλλο δεν είναι εφικτή λόγω των ιδιαιτεροτήτων τόσο της χώρας υποδοχής όσο και των ίδιων των μεταναστών, περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής της πολιτικής.

Η Ελλάδα, ανέφερε η κ. Τζάκρη, ενσωμάτωσε στο εθνικό της δίκαιο τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την κοινωνική ένταξη και υλοποίησε δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών (2007-2013). Στο πλαίσιο της εθνικής της πολιτικής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μαθήματα γλώσσας σε ενήλικους μετανάστες, στα διαπολιτισμικά σχολεία, στα εργασιακά δικαιώματα των μεταναστών, στην επαγγελματική τους κατάρτιση, στη συμβουλευτική σε άνεργους μετανάστες και στην ίση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Τέλος, η υφυπουργός αναφέρθηκε στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο που δίνει δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως μια ουσιαστική πολιτική κοινωνικής ένταξης, αναφέρθηκε στη νέα διοικητική αρχιτεκτονική και στη δημιουργία διοικητικών τοπικών δομών που θα ευνοούν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του μετανάστη, στη λειτουργία του κέντρου παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς το μετανάστη στον Πειραιά και στη διευκόλυνση της απόκτησης τους καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος, αρχής γενομένης από τη μείωση του κόστους του παραβόλου.

Κλείνοντας το χαιρετισμό της, η υφυπουργός ανέφερε ως προϋπόθεση επιτυχούς εφαρμογής των πολιτικών κοινωνικής ένταξης τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μέσα από τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών και με την ανάληψη των ευθυνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δοθεί σύντομα μια λύση.