Πολιτιστικά
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 16:30

«Έφυγε» ο Πάνος Γλυκοφρύδης

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής ο σκηνοθέτης Πάνος Γλυκοφρύδης, στον οποίο οφείλουμε τις αξέχαστες κωμωδίες με τον Θανάση Βέγγο αλλά και πολλές άλλες σημαντικές ταινίες που προβλήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Κυριακής, ο σκηνοθέτης Πάνος Γλυκοφρύδης, στον οποίο οφείλουμε τις αξέχαστες κωμωδίες με τον Θανάση Βέγγο αλλά και πολλές άλλες σημαντικές ταινίες που προβλήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, δεν περιορίστηκε στον κινηματογράφο αλλά σκηνοθέτησε τηλεοπτικές σειρές, θεατρικές παραστάσεις και διατέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και στον Οργανισμό Ηπειρωτικού Θεάτρου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου κι αργότερα έκανε την πρακτική του στο Παρίσι. Το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1959 με την κωμωδία «Δουλειές με φούντες». Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε η γόνιμη συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο σε μια σειρά από κωμωδίες που θεωρούνται πλέον κλασικές.

Στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου κατέχει σημαίνουσα θέση και το δράμα του «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966), με θέμα την αντίσταση του ελληνικού λαού την περίοδο της Κατοχής. Το φιλμ βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Βραβεία σεναρίου, μουσικής, Α΄ ανδρικού ρόλου), απέσπασε το Α΄ Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Βιομηχανίας και αργότερα προβλήθηκε, ως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά κινηματογραφικά έργα, στο πλαίσιο δύο μεγάλων αναδρομικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1993) και το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι (1995). Αξιοσημείωτη είναι επίσης η ταινία εποχής Η δίκη των δικαστών (1974), με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, καθώς αποτελεί μία από τις λίγες σοβαρές απόπειρες του ελληνικού κινηματογράφου να προσεγγίσει θέματα της νεώτερης ιστορίας. Συνολικά γύρισε είκοσι μία ταινίες μεγάλου μήκους.

Δίδαξε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου, ανήκε στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και συμμετείχε στο Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και στην Καλλιτεχνική Επιτροπή του Εθνικού Θεάτρου.

Η κηδεία του Πάνου Γλυκοφρύδη θα γίνει την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 (ώρα 16.30) στο Νεκροταφείο της Καισαριανής, στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.