Πολιτική
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 20:41

Βουλή: «Πράσινο» για τις περικοπές στα εισοδήματα βουλευτών - υπαλλήλων

Ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι πρόσθετες περικοπές εισοδηματικού χαρακτήρα, τις οποίες εξήγγειλε προ ημερών ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, και αφορούν στα εισοδήματα των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής.

Ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι πρόσθετες περικοπές εισοδηματικού χαρακτήρα, τις οποίες εξήγγειλε προ ημερών ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, και αφορούν στα εισοδήματα των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής.

Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στις περικοπές που εξήγγειλε στην βουλευτική αποζημίωση -μείωση εξόδων κίνησης και του επιδόματος οργάνωσης και λειτουργίας γραφείου κατά 12%, μείωση κατά 15% της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, παράταση της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 5% και 30% μείωση στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινών διακοπών-, όπως επίσης και στις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής -μείωση κατά 12% των επιδομάτων υπερωριών και κίνησης, μείωση του ειδικού επιδόματος έκτακτης αποζημίωσης από 12% έως 17% ανάλογα με το ύψος και υπαγωγή του στην κανονική φορολόγηση στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

«Όλ’ αυτά, σημαίνουν μηνιαίες μειώσεις της βουλευτικής αποζημίωσης που είναι κοντά στα 900 ευρώ - μειώσεις διπλάσιες από τις αντίστοιχες που αποφασίστηκαν για τις οποιεσδήποτε άλλες κοινωνικές κατηγορίες» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αναφερόμενος στους εργαζομένους στη Βουλή, ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε ότι «βλέπει ακόμη και τις προηγούμενες μέρες, έστω και σποραδικά, κείμενα και τοποθετήσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Εγώ ο ίδιος είχα πει πως δεν θα συμφωνούσα με μια προνομιακή μεταχείρισή τους, παρότι δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, παρότι δεν υπάρχει ωράριο».

Όπως ξεκαθάρισε, «το επίδομα έκτακτης αποζημίωσης (που διάφοροι θέλουν να το χαρακτηρίζουν 'μισθό' χωρίς να είναι, αφού δεν επηρεάζει τις υπερωρίες και τη σύνταξή τους) θα περικοπεί κατά 12% εάν δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ μηνιαίως και κατά 17% όταν τα υπερβαίνει - και ως γνωστόν δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1.320 για τους Διευθυντές, ενώ στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, τα ειδικά επιδόματα μειώνονται κατά 12%, ανεξάρτητα από το ύψος τους, σε μηνιαία βάση. Δεν είναι το μεγαλύτερο επίδομα που υπάρχει στο Δημόσιο, ωστόσο εμείς προχωρούμε».

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος κατήγγειλε ότι ανάμεσα στους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, «υπάρχουν κάποιοι που δεν κάνουν τίποτε άλλο καθημερινά, παρά να συκοφαντούν τους βουλευτές, να λένε ότι λαμβάνουν 10.000 ευρώ το μήνα αποδοχές και άλλα απαράδεκτα πράγματα».

Ζήτησε δε από τον κ. Πετσάλνικο να σταλεί «μια επιστολή στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες που φιλοξενεί η Βουλή», σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να γινόμαστε βορά των δημοσιογράφων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ