Κόσμος
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2002 07:38

Μπους : «Με ειρηνικά μέσα μπορεί να επιτευχθεί ο αφοπλισμός του Ιράκ»

Ο αφοπλισμός του Ιράκ μπορεί να επιτευχθεί με ειρηνικά μέσα, δήλωσε ο Τζωρτζ Μπους, ο οποίος όμως υπογράμμισε ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει διαφοροποιηθεί και ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει η αλλαγή του καθεστώτος της Βαγδάτης. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους δεν θέλει απαραιτήτως την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν.

Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον εντείνει τις πιέσεις της στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να εκδοθεί ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, οι ΗΠΑ παρουσίασαν ένα νέο κείμενο στους εκπροσώπους των υπολοίπων τεσσάρων μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ και το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Guardian», φθάνει το 35%. Το αντίστοιχο ποσοστό αμέσως μετά την πολύνεκερη επίθεση στο Μπαλί της Ινδονησίας, άγγιζε το 42%.