Κόσμος
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2002 07:48

Τον επόμενο μήνα η λίστα των ΗΠΑ για τις υπό ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζvρτζ Μπους ανακοίνωσε χθες βράδυ στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζωρτζ Ρόμπερτσον, πως «μέσα σε λίγες εβδομάδες» θα του γνωστοποιήσει έναν κατάλογο με τις χώρες που θα επιθυμούσε να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Εξάλλου, αμερικανικές πηγές που δεν κατονομάζονται, δήλωσαν πως ο Μπους προτίθεται να μεταβεί στη Λιθουανία για να συναντηθεί με τους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο στην Πράγα, γεγονός που μέχρι σήμερα αποτελεί το πλέον σαφές σήμα πως οι τρείς πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Λιθουανία, Εσθονία, Λεττονία) θα κληθούν να ενταχθούν στη Συμμαχία.

Η ίδια πηγή αρνήθηκε να δώσει άλλες λεπτομέρειες για την πρώτη επίσκεψη του Μπους στη Λιθουανία, η οποία επιπλέον δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον Λευκό Οίκο.

Ούτε ο Μπους, ούτε κι ο Ρόμπερτσον έχουν αποκαλύψει ποιές από τις εννέα υποψήφιες χώρες θα κληθούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο της 21ης και 22ας Νοεμβρίου, όμως γίνεται συζήτηση για συνολικά επτά χώρες.

Ο Ρόμπερτσον έχει χαρακτηρίσει την προσεχή σύνοδο ως «πιθανώς τη σημαντικότερη στην ιστορία του ΝΑΤΟ», κυρίως διότι θα δρομολογήσει τη μετάλλαξη της Συμμαχίας, η οποία πλέον εγκαταλείπει το δόγμα της αποτροπής μίας σοβιετικής επίθεσης κατά της Δυτικής Ευρώπης.

«Πιστεύω πως θα έχουμε έναν μεγάλο αριθμό από νέα μέλη, μία σημαντική διεύρυνση, με νέες δυνατότητες για να αντισταθεί κατά της τρομοκρατίας και να αντιμετωπίσει τις άλλες προκλήσεις και τους εφιάλτες που θα μας παρουσιασθούν στο μέλλον, καθώς και τις νέες σχέσεις με τη Ρωσία και την Ουκρανία», τόνισε ο Ρόμπερτσον σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εννέα υποψήφιες χώρες για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η ΠΓΔΜ, η Σλοβακία, η Σλοβενία, και η Ρουμανία.

Αμερικανικές πηγές δήλωσαν πως τα ονόματα των χωρών που θα υποστηρίξουν οι ΗΠΑ θα δημοσιευθούν μέσα στην πρώτη εμβδομάδα του Νοεμβρίου. Στις αρχές του μήνα οι αμερικανικές αρχές τόνισαν πως δεν θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, καθώς τις θεωρούν «τον πιο αδύναμο κρίκο» σε σχέση προς τις άλλες υποψήφιες χώρες.