Πολιτική
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010 21:02

Υπόθεση Siemens: Στο «μικροσκόπιο» οι συμβάσεις με τον ΟΣΕ

Με τις συμβάσεις μεταξύ του ΟΣΕ και της Siemens ασχολήθηκε η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, με πρώτο μάρτυρα τo σύμβουλο του ΟΣΕ Μάνο Παναγιώτου.

Με τις συμβάσεις μεταξύ του ΟΣΕ και της Siemens ασχολήθηκε η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, με πρώτο μάρτυρα τo σύμβουλο του ΟΣΕ Μάνο Παναγιώτου.

Ο κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «από την εποχή της θητείας του Χρήστου Βερελή μέχρι και την υπουργεία Μιχάλη Λιάπη, τα νήματα στον ΟΣΕ τα κινούσε η Siemens προς το συμφέρον της κατά τρόπο προκλητικό και παράνομο».

Έκανε μάλιστα λόγο για «υπόθεση - σκάνδαλο» που «ξεκίνησε επί του υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ το 2003 και ολοκληρώθηκε επί θητείας του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας», ενώ επισήμανε πως υπάρχει και ένα ολυμπιακό έργο, που έχει πάρει εννέα παρατάσεις και δεν έχει ακόμη παραδοθεί.

Πρόκειται, όπως είπε, για τη σύμβαση ανάμεσα στον ΟΣΕ και την κοινοπραξία Siemens - ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του τρίτου τμήματος του προαστιακού σιδηρόδρομου (ΣΚΑ - Τρεις Γέφυρες - Αθήνα - Πειραιάς), που κατακυρώθηκε επί υπουργίας Χρήστου Βερελή και υπογράφηκε επί ημερών Μιχάλη Λιάπη, και η οποία φέρεται ότι ζημίωσε το Δημόσιο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Για την υπόθεση αυτή υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά τον Ιούνιο 2006 από τον συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ και στέλεχος του ΟΣΕ Δημήτρη Καραπάνο - που θα εξετασθεί από την επιτροπή αύριο - που «έδειχνε» τους δύο υπουργούς το Νοέμβριο 2006 πλην όμως ο δεύτερος ειδικός ανακριτής Δημήτρης Οικονόμου, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο ένα χρόνο αργότερα.

Κατά τον κ. Παναγιώτου από τον αποχαρακτηρισμό του έργου ως συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκλήθηκε ζημία 80 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλη, όπως εκτίμησε, είναι η ζημία από τη μεγάλη καθυστέρηση του έργου.

Κατέθεσε δε στην επιτροπή ότι εξεταζόμενος από τον ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου του ανέφερε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση και οι δύο υπουργοί, αλλά εκείνος, όπως είπε, έδωσε εντολή να μη γραφεί στην κατάθεσή του.

Ο μάρτυρας ενέπλεξε στο κεφάλαιο «ημερολόγιο Χριστοφοράκου» και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνο Ρόβλια, που φέρεται το 2002 ως γενικός γραμματέας επικοινωνιών να αναγράφεται πολλές φορές στο ημερολόγιο του φυγόδικου πρώην στελέχους της Siemens Hellas, ενώ ανέφερε ότι είχε «γνωστοποιήσει στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Γιαννακό τη βούληση του υπουργού για υπογραφή της σύμβασης».

Ο κ. Ρόβλιας διέψευσε το μάρτυρα: «Ουδέποτε συναντήθηκα ή μίλησα τηλεφωνικά με τον κ. Χριστοφοράκο, ούτε καν με ζήτησε ποτέ στο τηλέφωνο. Στις σημειώσεις της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, το όνομα Ρόβλιας εμφανίζεται μονίμως στις εκκρεμότητες»

«Ουδέποτε», συνεχίζει ο κ. Ρόβλιας «μετέφερα στον κ. Γιαννακό ή σε οποιονδήποτε άλλο επιθυμία του υπουργού για ανάθεση οποιασδήποτε σύμβασης, ούτε γνώριζα τέτοια υπουργική επιθυμία, άλλωστε η ανάθεση έγινε επί ημερών ΝΔ».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ