Πολιτική
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2010 00:19

Βατοπέδιο: Ζήτημα λειτουργίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων

Ζήτημα λειτουργίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και των δασαρχείων έθεσε ο κ. Μπετενιώτης, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

Ζήτημα λειτουργίας του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και των δασαρχείων έθεσε ο κ. Μπετενιώτης, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

Ο κ. Μπετενιώτης παρουσίασε μάλιστα έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τη μη ύπαρξη δικαιωμάτων του Δημοσίου και επί του ρωσικού ναυστάθμου του Πόρου και του περιγράμματός του (που περιλαμβάνει αιγιαλό και παραλία), αλλά και ο δασάρχης χαρακτηρίζει την έκταση, «καλλιεργούμενο αγρό».

Τα μέλη της Εξεταστικής συμφώνησαν ομόφωνα να σταλεί ο φάκελος στον εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση.

Σε ό,τι αφορά την εξέταση των μαρτύρων, στην Επιτροπή κατέθεσε η Ξανθή Λιανοπούλου, πολιτική μηχανικός, η οποία συνόδευε τον γέροντα Αρσένιο στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ, Γιώργος Ξηραδάκης.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, η δικηγόρος της ΚΕΔ Ε. Μαυραγκά, είχε περιγράψει την κ. Λιανοπούλου, ως συνεργάτη του κ. Αρσένιου, που βρισκόταν στην ΚΕΔ, «σχεδόν κάθε μέρα».

Η κ. Λιανοπούλου διευκρίνισε πως συνόδευε τον Αρσένιο προκειμένου να διευθετεί πρακτικά γραφειοκρατικά θέματα και ενδεχομένως να του παρέχει διευκρινίσεις επί τεχνικών ζητημάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Ξηραδάκης δικαιολόγησε την παρουσία του κ. Αρσενίου σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΚΕΔ, λέγοντας πως την ίδια διαδικασία είχε τηρήσει ως πρόεδρος της Εταιρείας και σε άλλες σοβαρές περιπτώσεις, οπότε στη συνεδρίαση μετείχαν δήμαρχοι ή και πολίτες.

Σημείωσε ακόμη πως παρήγγειλε μελέτη για τη σκοπιμότητα των ανταλλαγών, θεωρώντας την υπόθεση σοβαρή, καθώς «υπήρχαν χωράφια, παραλίμνιες εκτάσεις, οι οποίες είχαν δοθεί προ πεντηκονταετίες ή εξηκονταετίας σε ανθρώπους της περιοχής της Βισθωνίδας και οι οποίες ουσιαστικά κάποια στιγμή «έπεφταν» σε μία άλλη ιδιοκτησία που ήταν η ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Όπως ανέφερε, με εντολή του συγκροτήθηκε μια τριμελής επιτροπή που θα ενημέρωνε την ΚΕΔ για τις εκτάσεις της Βισθωνίδας που θα λάμβανε απΆ τη Μονή Βατοπαιδίου, ενώ «επί δικής του προεδρίας, τα ακίνητα εκτιμούνταν από τέσσερις διαφορετικές πηγές - με βάση την εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, την αντικειμενική τους αξία, την εκτίμηση της ίδιας της ΚΕΔ και από έναν ιδιώτη εκτιμητή, που τον είχε βάλει η ίδια η Μονή, αλλά και η ΚΕΔ αναγνώριζε ως αξιόλογο εκτιμητή σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκή βάση, γιατί εκπροσωπεί μεγάλους οίκους».

Τέλος, ερωτηθείς εάν τηρήθηκε ο κατάλογος των 16 προαπαιτουμένων για τη σύνταξη των συμβολαίων ανταλλαγών (καθώς η δικηγόρος της ΚΕΔ, Ε. Μαυραγκά, είχε καταγγείλει παράκαμψή του), ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ απάντησε: «Εγώ ξέρω να πω, ότι τηρήθηκαν όλα αυτά που προέβλεπε η εσωτερική λειτουργία και η Νομική Υπηρεσία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, με τη διαβεβαίωση του κ. Γκασούκα και του κ. Ζερβουδάκη (σ.σ. στελέχη της νομικής υπηρεσίας της ΚΕΔ), ότι όλα έγιναν νόμιμα. Αν ήταν δεκαέξι ή αν ήταν σαράντα έξι, ή αν ήταν επτά, δεν γνωρίζω».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ