Κόσμος
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2002 10:43

Ετζεβίτ : «Να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους οι ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε σήμερα ότι τα αντικρουόμενα μηνήματα που στέλνει η Ουάσινγκτον αναφορικά με το Ιράκ βλάπτουν την Τουρκία και κάλεσε την κυβέρνηση Μπους να αποφασίσει τελικά αν θα πλήξει τη Βαγδάτη.

«Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση Μπους συνεχίζει να δίνει την εντύπωση ότι επίκειται στρατιωτική δράση. Από την άλλη λένε ότι μπορεί να μην γίνει στρατιωτική επέμβαση, δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει... Ο πρόεδρος Μπους και η κυβέρνησή του πρέπει να λάβουν αμέσως την απόφασή τους ώστε να εξαλειφθεί αυτή η αβεβαιότητα», τόνισε ο Ετζεβίτ, μιλώντας στην εφημερίδα Μιλιέτ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας εν όψει της αναμέτρησης της 3ης Νοεμβρίου.

«Η Τουρκία επηρεάζεται αρνητικά από αυτή την αβεβαιότητα. Εχουμε βρεθεί στο μέσον και υπό μεγάλη πίεση», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Ετζεβίτ έγιναν μία μέρα μετά τη συνάντηση του Αμερικανού στρατηγού Τόμι Φρανκς με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο μιας αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ. Η Αγκυρα έχει αντιταχθεί σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση στο Ιράκ, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ.

«Αμερικανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί λένε στη διάρκεια συναντήσεων ότι είναι αντίθετοι σε ένα κουρδικό κράτος στο βόρειο Ιράκ. Με βάση τις εξελίξεις όμως, βλέπουμε ότι το βόρειο Ιράκ κάνει βήματα προς τη δημιουργία κράτους με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστήριξε ο Ετζεβίτ.