Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία -από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Αποχώρησε από τη συζήτηση η ΝΔ.
Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία -από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, με την ενσωμάτωση ρύθμισης που καθορίζει τη μεταβατική περίοδο σε ένα έτος μέχρι την σύσταση του Ειδικού Συμβουλίου επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων, το νομοσχέδιο για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων.
Ψηφίστηκε επίσης η τροπολογία, η οποία αφορά στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού, με την επικύρωση του ελέγχου αυτών από τη Βουλή.
Προηγήθηκε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να αποδίδει «ιστορική ευθύνη» στη ΝΔ και προσωπική πολιτική ευθύνη στον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά για την καταψήφιση του νομοσχεδίου και τη ΝΔ να αποχωρεί από την συζήτηση, καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο σαν «ψευδεπίγραφο» και «αναξιοκρατικό.
Αναφερόμενος στην αποχώρηση της ΝΔ ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι πρόκειται για μια πράξη για την οποία θα είναι υπόλογοι η ΝΔ και ο αρχηγός της «όχι στο παρελθόν και για το παρελθόν,αλλά τώρα και στο μέλλον για την σημερινή του στάση».
«Αποδεικνύεται με την πολιτική απόφαση του κ. Σαμαρά ότι έχει αποφασίσει να είναι ο συνεπής εκπρόσωπος της παλαιοκομματικής αντίληψης. Γιατί μόνον μια τέτοια ηγεσία θα έφτανε στο σημείο να αποχωρεί από την συζήτηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου .Ο κ. Σαμαράς προσωπικά και η ΝΔ αναλαμβάνουν μεγάλη πολιτική και ιστορική ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Επαναφέρετε το σύστημα ΠΑΣΟΚ», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ανέφερε ότι και το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε συνέχεια «κάποιων συγκεκριμένων, ορατών, άλλων μεθοδεύσεων, όπως είναι οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις όπου ανακαλέσατε στη μάχιμη υπηρεσία ανθρώπους που τερμάτισαν τον ενεργό τους βίο, ως αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και φέρατε κομματικούς φίλους».
«Δεύτερον και σοβαρότερο - όπως είπε χαρακτηριστικά - είναι με Προεδρικό Διάταγμα που ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα, δίνετε χάρη σε εμπόρους ναρκωτικών, που είναι φίλοι σας, σε άλλου είδους κατάδικους οι οποίοι έχουν συνέπειες από καραδικαστικές αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων», πρόσθεσε και διερωτήθηκε προς τα κυβερνητικά έδρανα: «Είστε υπερήφανοι για όλες αυτές τις μεθοδεύσεις;»
Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να ανακαλέσει την φράση του αυτή, λέγοντας: «είναι η χειρότερη συμπεριφορά που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση από την εκλογή της.Δεν είναι δυνατόν να λέει ότι αφήνουμε τους φίλους μας έμπορους ναρκωτικών και να μην αποδέχεται να ανακαλέσει».
Έντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, o οποίος χαρακτήρισε πολιτικά αήθη και απρεπή τη δήλωση του κ. Τζαβάρα, σημειώνοντας ότι οφείλει να ζητήσει συγγνώμη.
«Ο κ. Τζαβάρας είναι επικίνδυνος και θα πρέπει να ελεγχθεί από τον αρχηγό του κόμματός του, ειδάλλως είναι βαρύτατα εκτεθειμένη η ΝΔ», τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Καστανίδης.
Επί της ουσίας του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι πρόκειται για τομή στη δημόσια διοίκηση, αφού καταλύει το «κράτος - λάφυρο», εγκαθιδρύει την αξιοκρατία σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας της δημόσιας διοίκησης και θέτει τέλος στο κομματικό κράτος.
Τόνισε δε ότι δεν αφήνει κανένα παραθυράκι, είτε στο πάγιο σύστημα, είτε στο μεταβατικό στάδιο και όλα τα κριτήρια που καθιερώνει για την επιλογή των προϊσταμένων βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και αξιοκρατική διαδικασία.
Κενές περιεχομένου χαρακτήρισε τις διαμάχες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας πως παρά την επί μέρους αντιπαράθεση, εκφράζουν αμοιβαίες εκκλήσεις για συναίνεση και σύγκλιση.
Καταψηφίζοντας δε το νομοσχέδιο, ανέδειξε, όπως είπε, «την επίθεση που εξαπολύεται στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, με το ψαλίδισμα των ασφαλιστικών και μισθολογικών τους δικαιωμάτων, με την τσαλαπάτηση της μονιμότητας,με τη γενίκευση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και του θεσμού των εκτάκτων».
Εποικοδομητική χαρακτήρισε την κοινοβουλευτική συμπεριφορά του υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Α. Ροντούλης, προσθέτοντας πως μετά και τις προς τω βελτίω παρεμβάσεις του, το κόμμα του δεν έχει λόγο να μην υπερψηφίσει επί της αρχής.
Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, τόνισε πως είναι καιρός να εγκαταλείψει η χώρα την επικίνδυνη διελκυστίνδα «τι έκανε το ΠΑΣΟΚ, τι έκανε η ΝΔ και αντιστρόφως».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ