Κόσμος
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2002 10:56

Ρωσία : Ελάχιστες διαφορές στο νέο σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ για τον αφοπλισμό του Ιράκ

Το νέο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον αφοπλισμό του Ιράκ που παρουσίασε η Ουάσινγκτον, διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο στο οποίο είχαν αντιταχθεί η Ρωσία και η Γαλλία, δήλωσε στη Μόσχα καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή. «Είναι σαφές μετά από μιά πρώτη ματιά ότι αναφορικά με τα βασικά ζητήματα, το νέο ντοκουμέντο ελάχιστα διαφέρει από τις προηγούμενες αγγλοαμερικανικές προτάσεις που ήταν μη αποδεκτές από τη Ρωσία και άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε η ίδια πηγή στα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ιτάρ Τας και Ιντερφάξ.

Η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα έχουν αντιταχθεί στην αυτόματη προσφυγή στη βία κατά του Ιράκ σε περίπτωση που η Βαγδάτη δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του ΟΗΕ. «Το νέο αμερικανικό σχέδιο προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση, επειδή τις τελευταίες ημέρες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι είναι έτοιμοι να λάβουν υπ' όψιν τις θέσεις των άλλων χωρών ώστε να βρεθεί μιά κοινά αποδεκτή λύση», τόνισε η ίδια πηγή.

Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, βρίσκεται στη Μόσχα όπου αναμένεται να συζητήσει σήμερα την πιθανή επιστροφή των επιθεωρητών στο Ιράκ. Ο Μπλιξ πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους εξέφρασε πάντως την πεποίθηση πως είναι ακόμη δυνατός ο αφοπλισμός του Ιράκ με ειρηνικά μέσα και δήλωσε πως είναι ο ίδιος πρόθυμος να καταβάλει άλλη μία προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού. «Κάναμε μία διπλωματική προσπάθεια. Κάνουμε άλλη μία διπλωματική προσπάθεια. Πιστεύω ότι ο ελεύθερος κόσμος, αν το αποφασίσουμε, μπορεί να αφοπλίσει αυτόν τον άνθρωπο με ειρηνικά μέσα, αν όμως αυτό δεν γίνει δυνατό, έχουμε τη θέληση και την επιθυμία, όπως και άλλα έθνη, να αφοπλίσουμε τον Σαντάμ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπους πρόσθεσε ότι στόχος της αμερικανική πολιτικής παραμένει η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, αν όμως ο Σαντάμ ικανοποιήσει όλες τις αξιώσεις του ΟΗΕ για αφοπλισμό, τότε «αυτό καθεαυτό θα σήμαινε ότι το καθεστώς άλλαξε».