Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια, με τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων μας ξέρουμε ότι θα καταφέρουμε, αρκεί η χώρα μας να δανείζεται με λογικούς όρους, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Θέλουμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, γι' αυτό δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια, με τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων μας ξέρουμε ότι θα καταφέρουμε, αρκεί η χώρα μας να δανείζεται με λογικούς όρους, τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με θέμα τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «υπ' αυτούς τους όρους, η χώρα μας δεν ζητά και δεν θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από κανένα, ούτε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ούτε από το ΔΝΤ, που θα ήταν η ύστατη επιλογή μας».
Στις επαφές που είχα στο εξωτερικό, εξήγησα πως η Ελλάδα δεν ζητά να πληρώσει κανείς για τα δικά της χρέη, ζητάμε πολιτική στήριξη έτσι ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε με λογικούς όρους, επανέλαβε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Επισήμανε και πάλι πως κάποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας μας, στρέφοντας τα βέλη του κατά της ΝΔ. Όπως ανέφερε, η χώρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η χώρα ξέρει να τηρεί τις δεσμεύσεις της, τονίζοντας πως «ο λόγος μας έχει αξία». Η επιλογή που κάνει η κυβέρνηση και ο λαός είναι για την Ελλαδα της ευθυνης, της προσπάθειας, του φιλότιμου.
Μάλιστα, εκτίμησε πως η προσπάθειάς μας πια αναγνωρίζεται και χαιρετίζεται από την ΕΕ. Αναφερόμενος στη σύνοδο της ΕΕ της 25ης Μαρτίου, τόνισε πως η Ελλάδα αναμένει ισχυροποίηση του «σήματος στήριξης» του Eurogroup.
ΔΝΤ: Κανένα ελληνικό αίτημα για οικονομική βοήθεια
Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει, αν χρειαστεί.
«Δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα για οικονομική βοήθεια. Περιμένουμε ότι οι χώρες της ευρωζώνης επιθυμούν και σχεδιάζουν να επιλύσουν το θέμα οι ίδιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Atkinson.
«Κλείνει ο κύκλος της αδικίας»
«Βάζουμε τέλος στο σύστημα που ευνοούσε κάποιους προνομιούχους...και σε εκείνες τις συντεχνίες που εξασφάλιζαν ασυλία από το σύστημα», τόνισε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο.
«Με τη νέα φορολογική νομοθεσία κλείνουμε τον κύκλο της αδικίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «μισθωτοί, συνταξιούχοι, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα παύουν να φέρουν το κύριο βάρος», ενώ, όπως είπε, «όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από όπου κι αν προέρχονται».
«Κάνουμε μια επαναστατική τομή για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η ανοχή όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους, έναντι εκείνων που φοροδιαφεύγουν, έχει τελειώσει. Χαρακτήρισε μάλιστα δικαιολογημένες τις αντιδράσεις τους.
Χαρακτήρισε επίσης το έργο της κυβέρνησης τιτάνιο και δύσκολο, εκφράζοντας όμως τη βεβαιότητα ότι «θα τα καταφέρουμε».
«Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», επεσήμανε, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.΄
Γ. Παπακωνσταντίνου: Απαντάμε στο άδικο και το παράλογο
«Με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε στο άδικο και το παράλογο», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που φέρνει τα πάνω κάτω στο φορολογικό σύστημα, τονίζοντας ότι σέβεται τις αρχές της κυβέρνησης που συνοψίζονται σε ένα δίκαιο, αναδιανεμητικό, αποτελεσματικό, απλό και διαφανές σύστημα.
Αναφερόμενος στις τομές, οι οποίες εισάγονται με το ν/σχ, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση στα χαμηλά εισοδήματα από 40.000 ευρώ και κάτω, η επιβάρυνση προκύπτει μόνο για 1 στους 10 φορολογουμενους, δηλ. κοντά στο 4% του συνόλου, θεσπίζεται τριετές αφορολόγητο για δημιουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα ως 35 ετών και εισάγονται φοροαπαλλαγές για όσες επιχειρήσουν διατηρούν θέσεις εργασίας.
«Με το ν/σχ αυτό μίλησαν ανοιχτά οι πολίτες», είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι έγιναν περίπου 15.000 καταχωρήσεις προτάσεων εκ μέρους των πολιτών στο πλαίσιο της διαβούλευσης, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν και περισσότεροι από 30 κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς.