Πολιτική
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 20:27

Υπόθεση Siemens: Να καταθέσει ζητά ο Χρ. Βερελής

Να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens ζητά με επιστολή του προς την εξεταστική ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής.

Να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens ζητά με επιστολή του προς την εξεταστική ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής.

Γνωστοποιεί δε ότι κατέθεσε και μήνυση και αγωγή κατά του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ κ. Μάνου Παναγιώτου για όσα κατέθεσε στην επιτροπή αποδίδοντάς του «επιπόλαιη ψευδολογία, συνδικαλιστική κακεντρέχεια, κακοήθεια και συμπυκνωμένη άγνοια επί ειδικών θεμάτων».

Παράλληλα, μονόδρομο και νομοτέλεια χαρακτήρισε ο πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμύνης Σπύρος Τραυλός τη διαδικασία επιλογής της εταιρείας SAIC/SIEMENS ως αναδόχου του συστήματος ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4 I.

Στην κατάθεσή του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Τραυλός ανέφερε ότι λόγω του κλίματος που είχε παγιωθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά και την αναγκαιότητα με ταχύτατες διαδικασίες να εξασφαλιστεί ένα επαρκέστατο σύστημα ασφαλείας, προκρίθηκε ο καλύτερος τρόπος, «αφού με απευθείας ανάθεση, το σύστημα θα κόστιζε 1 δισ. ευρώ».

Όπως σημείωσε, απευθύνθηκε ο ίδιος και στις δύο εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά - την αμερικανική SAIC και την αμερικανογαλλική TRS - ζητώντας τους να συνεργαστούν ως συνανάδοχοι, οι δύο όμως εταιρείες δεν συνεργάστηκαν ούτε για πέντε λεπτά και η SAIC δήλωσε ότι διαφωνεί στην προοπτική.

Αναφορικά με την κατάθεση Σίκατσεκ ότι δωροδόκησε με 10 εκατ. ευρώ πέντε υπουργεία για τους ολυμπιακούς αγώνες, ο κ. Τραυλός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα χρήματα αν διακινήθηκαν να πήγαν κατευθείαν στις τσέπες των ίδιων των στελεχών της Siemens που έκαναν τεράστιες περιουσίες.

Από την πλευρά του ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμύνης απέφυγε, επικαλούμενος ότι δεν θυμάται, να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση που του τέθηκε για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Ο Ευάγγελος Βασιλάκος, σημερινός γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Αμύνης που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2006, δήλωσε ευθέως ότι δεν αξιοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα αντισταθμιστικά.

Πρόκειται για ωφελήματα ύψους 44 εκατ. που προκύπτουν από τη σύμβαση του C4 I και τα οποία θα έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί στη διετία 2003-2005, ενώ το καλοκαίρι του 2006 ο όλος φάκελος του C4 I και των αντισταθμιστικών πέρασε και πάλι από το υπουργείο ¶μυνας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης από όπου ξεκίνησε.

Κατά τον μάρτυρα για τη μη υλοποίηση των αντισταθμιστικών υπεύθυνη ήταν η ανάδοχος εταιρεία, όπως και οι ίδιες οι συμβάσεις, οι διατάξεις των οποίων ήταν πάντα υπέρ των προμηθευτών στο θέμα των ποινικών ρητρών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ