Πολιτική
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 13:40

Αλ. Τσίπρας: Αδικο και αναποτελεσματικό το φορολογικό ν/σ

Αδικο και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το φορολογικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως ουσιαστικά συνεχίζει τις ίδιες δομικές αδυναμίες που είχε για χρόνια το φορολογικό σύστημα. Γ. Παπακωνσταντίνου: Στον πυρήνα του ν/σ η κοινωνική δικαιοσύνη.

Αδικο και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το φορολογικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως ουσιαστικά συνεχίζει τις ίδιες δομικές αδυναμίες που είχε για χρόνια το φορολογικό σύστημα, χωρίς να τις αντιμετωπίζει.

«Είναι το πιο άδικο, το πιο σύνθετο, το πιο δημοσιονομικά αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που φέρνει τα βάρη στους μισθωτούς και συνταξιούχους και αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που κερδίζουν», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για την οικονομική πολιτική και τα νέα φορολογικά μέτρα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε το υπό διαβούλευση και κατάθεση νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι στον πυρήνα του βρίσκεται η κοινωνική δικαιοσύνη.

Προφανώς υπάρχει ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης και ανάγκης αναδιανομής του πλούτου και αντιστροφής πολιτικών του παρελθόντος που επιβάρυναν τους πολλούς και ελάφρυναν τους λίγους, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας πως στην κατεύθυνση αυτή κινείται το φορολογικό νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ρωτώντας τον ποιοι είναι οι συνταξιούχοι με αποδοχές άνω των 40.000 ευρώ γιατί μόνον αυτοί επιβαρύνονται, ενώ υπερασπίστηκε τη χρήση τεκμηρίων στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Απαντώντας, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε λαθροχειρία τον ισχυρισμό πως δεν επηρεάζονται εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, επισημαίνοντας πως δεν επηρεάζονται τα εισοδήματα κάτω από 28.000 ευρώ διότι ο ενδιάμεσος φορολογικός συντελεστής για το έτος που τρέχει είναι 24% και όχι 25% που ήταν πέρσι.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε πως τα λεφτά υπάρχουν σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που ξεζουμίζει η κυβέρνηση.

«Κάθε φορά που έρχομαι να σας αντιμετωπίσω, με σχεδόν ειρωνικό -επιτρέψτε μου να σας πω- τρόπο μου λέτε βρείτε μου τα λεφτά και μετά ελάτε να μιλήσετε. Δεν ήμουν εγώ προεκλογικά που σε κάθε ομιλία έλεγα, υπάρχουν λεφτά. Ο Πρωθυπουργός το έλεγε. Μόνο που μετεκλογικά αποφασίσατε αυτά τα λεφτά να τα βρείτε από τις τσέπες των μισθωτών και των συνταξιούχων», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας: «Χάνετε μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας, να το κάνουμε δίκαιο και αποτελεσματικό».