Πολιτική
Σάββατο, 20 Μαρτίου 2010 16:09

Γ. Ραγκούσης: Τέλος στις φαύλες πελατειακές σχέσεις

Tην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «χτυπήσει» τις πελατειακές πρακτικές και αντιλήψεις εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Tην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «χτυπήσει» τις πελατειακές πρακτικές και αντιλήψεις εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

«Κανείς στο σύνολο της χώρας δεν αμφιβάλλει ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικά και κοινωνικά», τόνισε ο κ. Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι «το σύνθημα 'αλλάζουμε ή βουλιάζουμε' αποδείχτηκε από τις εξελίξεις εξαιρετικά εύστοχο».

Παρατήρησε ακόμη ότι απέναντι σε αυτή την καθΆ όλα ιστορική πρόκληση η κυβέρνηση δεν προχώρησε μόνο στα «αναγκαία και αναπόφευκτα» μέτρα, «αλλά ξεκίνησε βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει και θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του».

Ο κ. Ραγκούσης αναφέρθηκε συνοπτικά στα νομοσχέδια που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου του για τη διαφάνεια, όπως, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο για τις αξιοκρατικές προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, τον εκλογικό νόμο και τον «Καλλικράτη».

«Ξέρουμε ότι εάν δεν σταματήσουμε τις φαύλες πελατειακές λειτουργίες, όσες θυσίες και να βγαίνουν υπάρχει ορατός κίνδυνος να ξαναβρεθούμε στην ίδια προβληματική αφετηρία», ανέφερε και διαβεβαίωσε: «θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξαναβρούμε την Ελλάδα στην κατάσταση που τη βρήκαμε στις 5 Οκτωβρίου».

Ο κ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα ψηφιστεί μέσα στον Μάιο, προσθέτοντας: «ο Καλλικράτης δεν είναι τίποτε άλλο από το διαχρονικό ιστορικό ηθικό και πολιτικό χρέος μας απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνουμε τις τοπικές κοινωνίες».

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, σημείωσε ότι πολιτικά η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ είναι «κυρίως μόνοι» σε αυτή την προσπάθεια και ότι «είναι μια πολύ χαρακτηριστική δυνατότητα για να κρίνει κανείς και να αποκωδικοποιήσει τα περί 'αυτοκάθαρσης' της ΝΔ.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η αυτοκάθαρση που έχει ανάγκη η χώρα να συντελεστεί στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι η ρήξη από τις πρακτικές και τις αντιλήψεις της κυβέρνησης Καραμανλή και όχι η απομάκρυνση στελεχών που έχουν ήδη αποβάλλει από τη συνείδησή τους οι πολίτες.

Δήλωσε τέλος ότι ο νόμος για την ιθαγένεια ήταν μια «πράξη καθήκοντος απέναντι στην ψυχή της Δημοκρατικής Παράταξης» και πως «κανείς δεν θα μας κάνει να το ξεχάσουμε και να μην το εκπληρώσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ