Αθλητικά
Κυριακή, 21 Μαρτίου 2010 20:59

«Ερυθρόλευκος» ο νόμος του ποδοσφαίρου

Ο νόμος του ποδοσφαίρου, που θέλει αυτόν που χάνει τις πολλές ευκαιρίες να φεύγει ηττημένος στο τέλος, ίσχυσε και στο μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων». Σε αυτό ο Παναθηναϊκός μπορεί να είχε την υπεροχή και να άξιζε τους τρεις βαθμούς, αλλά ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής από το ΟΑΚΑ με 0-1 χάρη σε γκολ του Ματ Ντάρμπισιρ στο 67ο λεπτό.

Ο νόμος του ποδοσφαίρου, που θέλει αυτόν που χάνει τις πολλές ευκαιρίες να φεύγει ηττημένος στο τέλος, ίσχυσε και στο μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων». Σε αυτό ο Παναθηναϊκός μπορεί να είχε την υπεροχή και να άξιζε τους τρεις βαθμούς, αλλά ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής από το ΟΑΚΑ με 0-1 χάρη σε γκολ του Ματ Ντάρμπισιρ στο 67ο λεπτό.

Οι γηπεδούχοι ήταν πολύ ανώτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, όμως βιαστικοί και αγχωμένοι στις τελικές τους προσπάθειες. Σε περισσότερες από τέσσερις περιπτώσεις έχασαν την ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ με τη μπάλα σε απόσταση αναπνοής από την εστία του Αντώνη Νικοπολίδη, ενώ συνεχώς είχαν την κατοχή της μπάλας.

Ο Ολυμπιακός εμφανώς κουρασμένος και με τους παίκτες του να χάνουν σταδιακά τις δυνάμεις τους και να αποχωρούν τραυματίες (όπως πχ ο Μέλμπεργκ), προσπάθησε περισσότερο να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, παρά να επιδιώξει να πετύχει κάποιο γκολ. Αυτό θα ερχόταν μόνο αν κάποιος παίκτης του εκμεταλλευόταν μια καλή αντεπίθεση ή κάποιο στημένο και σίγουρα όχι οργανωμένη φάση.

Με αυτή την εικόνα, λοιπόν, κυλούσε το ματς και όλα έδειχναν πως θα πήγαινε στο γκολ μέχρι τέλους. Οι «πράσινοι» έδειχναν πολύ πιο πιθανό να το πετύχουν, όμως μια καλή σέντρα του Λούα Λούα στο 67' σε αντεπίθεση και η επιμονή του Ματ Ντάρμπισιρ, που με διπλή προσπάθεια έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, ήταν αρκετή για να κάνει τη ζημιά στους γηπεδούχους.

Ο Παναθηναϊκός πίεσε και μετά το γκολ και πάλι είχε τις ευκαιρίες, όμως ξανά ήταν άτυχος. Μόνο που σε εκείνο το χρονικό διάστημα και ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να είχε πετύχει κάποιο δεύτερο τέρμα, αν ήταν προσεκτικότερος στις καθυστερήσεις.

Τίποτα, εν τέλει, δεν άλλαξε και οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν μια μεγάλη νίκη. H διαφορά από τον Παναθηναϊκό μειώθηκε στους 4 πόντους, ενώ ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το στραβοπάτημα του «τριφυλλιού», χάνοντας στην Τούμπα από την ΑΕΚ και μένοντας στο -5.

Να σημειωθεί, πως έγινε πολύ κακό τακτικά παιχνίδι και από τους δυο προπονητές. Ο μεν Νιόπλιας φοβήθηκε υπερβολικά τον αντίπαλό του, άφησε αδικαιολόγητα πολύ τον Λέτο να παίρνει πάνω του τις επιθέσεις από τα αριστερά -που έπεφτε συνεχώς πάνω σε έναν εξαιρετικό αμυντικά Τοροσίδη- ενώ χρησιμοποίησε τελείως λάθος τον Σωτήρη Νίνη, οποίος όφειλε να ξεκινήσει εξ αρχής, προκειμένου το παιχνίδι του Παναθηναϊκού να είναι πιο ορθολογικό και ο Σισέ να αξιοποιηθεί καλύτερα.

Ο δε Μπάντοβιτς εκ του αποτελέσματος δεν μπορεί να δεχθεί «σκληρή» κριτική, όμως οι επιλογές του να χρησιμοποιήσει τον Τοροσίδη στα μπακ, ενώ ήταν απαραίτητος -λόγω δυνάμεων- στα χαφ, καθώς και η αλλαγή του μοναδικού με αντοχές στο κέντρο του, Γιάννη Παπαδόπουλου, είναι σοβαρότατα λάθη.

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Καντέ, Βύντρα, Σεϊταρίδης (67 Γκάμπριελ), Κατσουράνης, Σιμάο (70΄Νίνης), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Καραγκούνης (79΄Ρουκάβινα), Λέτο, Σαλπιγγίδης, Σισέ

Ολυμπιακός (Μπόζινταρ Μπάντοβιτς): Νικοπολίδης, Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ (46' Ζαβλάκοφ), Ραούλ Μπράβο, Τοροσίδης, Μαρέσκα, Στολτίδης, Γ. Παπαδόπουλος (56' Ντάρμπισιρ), Λούα Λούα, Ντάτολο (63 Όσκαρ), Μήτρογλου

Μιχάλης Πατεράκης