Κόσμος
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2002 07:48

Επιφυλάξεις Γαλλίας, Ρωσίας για το νέο ψήφισμα των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ

Τις επιφυλάξεις της γαλλικής και ρωσικής πλευράς, συναντά το νέο σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ για το Ιράκ, ενώ την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι εξαντλείται η υπομονή της.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανώφ, δήλωσε χθες ότι η αμερικανική πρόταση η οποία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση Πούτιν, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Γάλλος ομόλογός του, Ντομινίκ Ντε Βελπέν.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάϊσερ, δήλωσε πάντως ότι οι συνομιλίες στα Ηνωμένα Εθνη βρίσκονται στο τέλος τους και πρόσθεσε ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον κοντεύει να εξαντληθεί.

Το Ιράκ κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην υιοθετήσουν μία νέα απόφαση για την αποστολή των επιθεωρητών οπλισμού, γιατί ένα νέο ψήφισμα θα συνιστά παραβίαση των προηγούμενων συμφωνιών της Βαγδάτης με τον Κόφι Ανάν και τον επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, όπως μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση.

Χθες αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, βομβάρδισαν αντιαεροπορικά συστήματα στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ.