Πολιτική
Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010 17:40

Reuters: Πιέσεις για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού δέχεται η Ελλάδα

Πιέσεις για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων από τη Γαλλία και τη Γερμανία δέχεται η Ελλάδα, τη στιγμή που οι ίδιες χώρες, μέσω της ΕΕ, απαιτούν να μειώσει το έλλειμμά της, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Πιέσεις για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων από τη Γαλλία και τη Γερμανία δέχεται η Ελλάδα, τη στιγμή που οι ίδιες χώρες, μέσω της ΕΕ, απαιτούν να μειώσει το έλλειμμά της, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Όπως αναφέρουν κάποιοι αξιωματούχοι μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Παρίσι και το Βερολίνο χρησιμοποιούν την κρίση ως μοχλό πίεσης για να προωθήσουν την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων, ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να μειώσει τις αμυντικές της δαπάνες.

«Κανείς δεν λέει “αγοράστε τα πλοία μας αλλιώς δεν θα σας σώσουμε”, ωστόσο η σαφής υπόδειξη είναι ότι θα μας στηρίξουν περισσότερο αν κάνουμε αυτό που θέλουν στο μέτωπο των εξοπλισμών», όπως δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μιλώντας στο Reuters.

Η Γαλλία πιέζει την Ελλάδα να αγοράσει έξι φρεγάτες, 15 ελικόπτερα και μέχρι και 40 πολεμικά αεροσκάφη τύπου Rafale. Όπως επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, την ημέρα που ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με την αγορά έξι φρεγατών Fremm αξίας 2,5 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις για την αγορά 15 γαλλικών Super Puma, που κατασκευάζει η EADS, έναντι 400 εκατ. ευρώ.

Τα Rafale, που κατασκευάζει η Dassault και κοστίζουν πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια το ένα, αποτελούν πιο μακροπρόθεσμο σχέδιο.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία ασκεί πιέσεις για την αποπληρωμή του υποβρυχίου «Παπανικολής» στη ThyssenKrupp.

Ο υφυπουργός ¶μυνας Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην επίλυση του ζητήματος, αλλά η χρονική στιγμή δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για την παροχή ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.

«Γερμανοί και Έλληνες ειδικοί έχουν επιθεωρήσει το “Παπανικολής”. Έχει βελτιωθεί αισθητά και ανακηρυχθεί ικανό να πλεύσει. Θα το παραλάβουμε, θα το πουλήσουμε και θα βγάλουμε κέρδος», όπως δήλωσε.

«Πληρώνουμε 300 εκατομμύρια ευρώ και θα το πουλήσουμε για 350 εκατομμύρια», συμπλήρωσε. Ερωτηθείς αν οι Ευρωπαίοι προμηθευτές εκμεταλλεύονται την κρίση για να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα, ο κ. Μπεγλίτης απάντησε: «Έτσι συνέβαινε πάντα με αυτές τις χώρες. Δεν είναι εξαιτίας της κρίσης, τα δύο δεν συνδέονται».