Πολιτική
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2002 12:08

Ο ΟΣΕ υιοθετεί την πολιτική κατά του καπνίσματος

Με την πολιτική για περιβάλλον ελεύθερο από καπνό συντάσσεται και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ). Σε συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Υγείας Πρόνοιας Εκτορας Νασιώκας με τους γενικούς διευθυντές και υπηρεσιακούς παράγοντες του του ΟΣΕ, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, συμφωνήθηκε να υπάρξουν οι εξής ρυθμίσεις:

1. Στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

2. Στα μεγαλύτερης διάρκειας δρομολόγια διαχωρίζονται πλήρως οι θέσεις των καπνιστών από τους μη καπνιστές. Οι θέσεις των καπνιζόντων (πρώτη και δεύτερη) θα είναι συγκεντρωμένες σε ξεχωριστά βαγόνια στην αρχή ή το τέλος της αμαξοστοιχίας.

3. Επιτρέπεται το κάπνισμα στα κυλικεία των αμαξοστοιχιών.

4. Η αναλογία των θέσεων καπνιζόντων στα δρομολόγια εσωτερικού θα ανέρχεται το μέγιστο στο 25% των συνολικών θέσεων.

5. Επιτρέπεται μόνο για θέσεις μη καπνιζόντων η πώληση εισιτηρίων για παιδιά έως 12 ετών, ανεξάρτητα από την επιθυμία αυτών που τα συνοδεύουν.

6. Στις αίθουσες αναμονής διαμορφώνονται ειδικοί χώροι όπου και θα επιτρέπεται το κάπνισμα.

7. Σε όλες τις υπηρεσίες του ΟΣΕ δημιουργούνται ειδικοί χώροι για καπνιστές.

8. Το υπουργείο Υγείας Πρόνοιας και ο ΟΣΕ θα συνεργαστούν για την έκδοση φυλλαδίου για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα. Το φυλλάδιο θα διανέμεται στο επιβατικό κοινό.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από 15 Νοεμβρίου 2002 όταν και θα είναι πλήρως έτοιμες οι υπηρεσίες του ΟΣΕ.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Νασιώκας δήλωσε: «Χτίζουμε βήμα βήμα ένα περιβάλλον χωρίς καπνό παντού. Υλοποιώντας την πολιτική του υπουργείου και του υπουργού κ. Κώστα Στεφανή, προχωρούμε σταθερά και αποφασιστικά, χωρίς να καταφεύγουμε σε υπερβολές και πάντα προς όφελος των καπνιστών».