Πολιτική
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010 19:19

Ν. Χουντής: Δεν συνιστά εθνική επιτυχία η απόφαση της ΕΕ

«Η σημερινή μέρα δεν είναι μέρα για πανηγυρισμούς. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία ενός 'μηχανισμού χρηματοδοτικής υποστήριξης' με κύρια συμμετοχή του ΔΝΤ, και μόνο συμπληρωματική συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης, μόνο εθνική επιτυχία δεν μπορεί να θεωρηθεί».

Τα παραπάνω δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία μηχανισμού «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας με τη σύμπραξη κρατών μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Όπως εξήγησε ο κ. Χουντής:

«Πρώτον, ενώ υποτίθεται ότι δημιουργεί μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας για το ξεπέρασμα της κρίσης όχι μόνο δεν βοηθά την ελληνική οικονομία αντίθετα δημιουργεί μηχανισμούς συνεχών πιέσεων και εκβιασμών σε βάρος της χώρας μας κι όποιας άλλης θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση.

Δεύτερον, η ταυτόχρονη «στήριξη» από δάνεια κρατών-μελών του ΔΝΤ είναι πράξη που παραβιάζει την συνθήκη της ΕΕ, αυστηροποιεί το Σύμφωνο Σταθερότητας σε βάρος των μικρών και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και βάζει τις ΗΠΑ, μέσω του ΔΝΤ στο μηχανισμός λήψης αποφάσεων της ευρωζώνης.

Τρίτον, θα εντείνει στο έπακρο τα αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση καθ’ υπαγόρευση του Συμφώνου Σταθερότητας, θα αυξήσει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια, θα ματαιώσει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και θα σβήσει κάθε δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

Τέταρτον, οι ευθύνες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του είναι τεράστιες. Αυτός είναι που επέλεξε για τον εαυτό του και για την Ελλάδα το ρόλο του πειραματόζωου. Χθες όχι μόνο δεν έλαβε κάτι συγκεκριμένο για την ελληνική οικονομία αλλά δέχτηκε να την θέσει υπό την απόλυτη κηδεμονία ομόφωνων αποφάσεων.

Πέμπτο, χρειάζεται να ανοίξει άμεσα στην Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις, προαπαιτούμενα και αυτονόητα, με τα εξής δύο βασικά ερωτήματα.

· Τι προσφέρει σήμερα στην Ελλάδα η παραμονή στην ευρωζώνη, τι σημαίνει για το χρηματοοικονομικό πρόβλημα, για την ανάπτυξη, για το ξεπέρασμα της κρίσης, ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά;

· Διαθέτει η κυβέρνηση την δημοκρατική νομιμοποίηση να εφαρμόσει το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που της έχει επιβληθεί κι ό,τι άλλο θα ακολουθήσει, τι χρειάζεται να γίνει για να καλυφθεί το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα;»