Κόσμος
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010 21:43

Χαιρετίζουν τη νέα START Κομισιόν, Μ. Βρετανία

Χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο τη σύναψη νέας συνθήκες START για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς τη ιστορική.

Χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο τη σύναψη νέας συνθήκες START για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς τη ιστορική.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο θετικό μήνυμα για τις ευρωπαϊκές προσπάθειές μας» στον αγώνα κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής από τις «σημερινές πληροφορίες που αναφέρονται σε συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για μια νέα συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών όπλων», δήλωσε σε ομιλία του για τις διατλαντικές σχέσεις.

«Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τις διεθνείς προσπάθειες κατά της διάδοσης των πυρηνικών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα διστάσουμε να στηρίξουμε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, εάν η χώρα αυτή εξακολουθήσει να αγνοεί τις διεθνείς ανησυχίες» σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Από το Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η νέα συνθήκη START που οι ΗΠΑ και η Ρωσία ετοιμάζονται να υπογράψουν είναι μια «ιστορική συμφωνία που θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω μειώσεις». Πρόσθεσε πως «όταν θα είναι χρήσιμο, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να συμπεριλάβει το πυρηνικό του οπλοστάσιο σε μια μελλοντική πολυμερή διαδικασία αφοπλισμού».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αδράξει τώρα αυτήν την ευκαιρία για την επόμενη διάσκεψη της ΤNP (Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών) και πέρα από αυτήν. Αυτό απαιτεί μια συνεχή προσπάθεια από όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα ενόψει της πλήρους εξάλειψης τους. Αυτό απαιτεί συντονισμένη δράση από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση χωρών όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν που προσπαθούν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα κατά παράβαση των δεσμεύσεων τους» συμπλήρωσε.

Η νέα συνθήκη START προβλέπει τη μείωση σε 1.550 του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών τόσο της Ρωσίας όσο και των ΗΠΑ.