Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, η εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης και οι επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την αγορά είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα.
Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, η εμπλοκή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης και οι επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την αγορά είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Διαφθορά και πελατειακές σχέσεις διαλύουν το κράτος. Στοιχεία - βόμβες από τον Συνήγορο του Πολίτη".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ρεκόρ καταγγελιών καταγράφηκε στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη κατά την διάρκεια του 2009. Τις 13.433 έφτασαν οι περιπτώσεις δυσαρεστημένων και αδικημένων πολιτών, που προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη για να βρουν το δίκιο τους, σε υποθέσεις που σχετίζονται κυρίως με θέματα δοσοληψιών στις δημόσιες υπηρεσίες ή παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων μεταναστών".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Μετά την απόφαση του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χωρίς θεαματικές μεταβολές στα spreads των ομολόγων έγινε δεκτή από τις αγορές η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, για τη στήριξη της Ελλάδας, αν χρειαστεί, μέσω του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας. Η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, από τα αντίστοιχα γερμανικά, κυμάνθηκε χθες από 301 έως 310 μονάδες βάσης, έναντι 320 μ.β. που ήταν την Πέμτπη, πριν από τη συμφωνία, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αιχμή του "δόρατος" τις τράπεζες".
Η ΑΥΓΗ: "Μέρκελ - ΔΝΤ δένουν Ελλάδα και Ευρώπη. Με την υπογραφή της Γερμανίας η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, που ανοίγει την πόρτα της Ευρώπης στο ΔΝΤ και δείχνει στην Ελλάδα τις αγορές".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών επιβεβαιώθηκε ο νεοφιλελεύθερος συσχετισμός, που οδηγεί την ΕΕ σε αδιέξοδο. Αποφασίστηκε "μηχανισμός διάσωσης", αλλά υπό την προϋπόθεση οτι η χώρα δεν θα μπορεί να δανειστεί, δηλαδή θα αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεωκοπίας".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ερχεται νέο πακέτο σκληρών μέτρων για να μη χρειαστεί να προσφύγουμε στο ΔΝΤ που θα έφερνε συμφορές στον λαό και τη χώρα. Το σχέδιο βοήθειας κρύβει επικίνδυνες παγίδες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει και νέα σκληρά μέτρα με παράλληλη προώθηση ριζοσπαστικών αλλαγών στις δομές του κράτους για να αποφύγει την παγίδα που κρύβει το σχέδιο βοήθειας. Οι θυσίες κρίνονται απαραίτητες γιατί οποιαδήποτε απόφαση να γίνει χρήση της βοήθειας, οδηγεί αναγκαστικά τη χώρα στα νύχια των γερακιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ό,τι συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη για το λαό και τη χώρα".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πάμε μόνοι μας με... πλάτες Ευρώπης και ΔΝΤ. Ανακούφιση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη" επέμεινε και χθες ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας όμως οτι οι αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών αποτελούν μια ένεση ηρεμίας για τη χώρα αλλά και για τις αγορές, που θα τη βοηθήσει να δανειστεί ευκολότερα και φθηνότερα. Ταυτόχρονα ο κ. Γ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε οτι δεν θα ληφθούν άλλα οικονομικά μέτρα, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, έγιναν περισσότερα απ' όσα έπρεπε να γίνουν".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τι είναι η ultima ratio; Τα υπέρ και τα κατά της συμφωνίας του Eurogroup για το μηχανισμό διάσωσης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο μηχανισμός διάσωσης θα ενεργοποιηθεί ως "έσχατη λύση" (ultima ratio), αλλά παραμένει ομιχλώδες το τι σημαίνει "έσχατη λύση" και αδυναμία δανεισμού ή δανεισμού με υπέρογκο επιτόκιο, όπως επισήμαινε και χθες η "β".
ΕΘΝΟΣ: "Ορθοπεταλιά για την... εξεταστική του Μαϊου. Στα εσωτερικά μέτωπα επιστρέφει η κυβέρνηση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στο εσωτερικό μέτωπο και στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας στρέφει τώρα το ενδιαφέρον του ο Γ. Παπανδρέου, μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Κρίσιμο είναι το διάστημα έως και την αξιολόγηση της 15ης Μαϊου.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ. του μέλλοντος!
Σύμφωνα με την εφημερίδα "το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Μάχιμος Αστυνομικός", την οποία εκδίδει ο Πανελλήνιος Πολιτιστικός Σύλλογος Αστυνομικών Υπαλλήλων με μπόλικη κρατική διαφήμιση τις δύσκολες τούτες ημέρες τα λέει όλα. Μας προετοιμάζει για τα "UNITED COLORS OF... GREEK POLICE", σημειώνοντας πως "έρχεται νέος νόμος" και θέτει το... μέγα ερώτημα: "Πως θα αντιδρούσε ο πολίτης αλλά και ο συνάδελφος αστυνομικός στη θέα του αλλοδαπού συναδέλφου του, ενός συναδέλφου που θα ήταν απόφοιτος της ίδιας σχολής με εκείνον;"
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τρέχει για εξοπλιστικά στη Μόσχα ο Βενιζέλος. Και για εμβάθυνση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην περαιτέρω εμβάθυνση της πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας με τη Μόσχα προσβλέπει τώρα η ελληνική Κυβέρνηση. Σαράντα ημέρες μετά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στη Μόσχα, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει στη ρωσική πρωτεύουσα τον υπουργό Εθνικής Αμυνας σε μια προσπάθεια να "αποκτήσει" ικανά ερείσματα στη διεθνή κοινότητα λόγω της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αίμα" για να μην πέσουμα στα νύχια του ΔΝΤ. Ασαφής στήριξη και στο βάθος νέα μέτρα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "στόχος μας είναι να μην ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό" διευκρίνισε χθες από τις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος για άλλη μια φορά δήλωσε οτι δεν υπάρχει περιθώριο για λήψη νέων μέτρων "διότι αυτά που έχουμε λάβει είναι αρκετά".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ακίνητα: 35 κλειδιά για αγορά-φόρους. Οδηγός: Ολες οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων φέρνει το νομοσχέδιο που συζητείται τη Μ. Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. "Πόθεν έσχες" από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, αφορολόγητο αγοράς πρώτης κατοικίας από 200.000 ευρώ, ενιαίο σύστημα φόρου μεταβίβασης, με συντελεστές 8% και 10%, έκπτωση 20% φόρου των τόκων στεγαστικών δανείων από 1/1/2009, αυστηρά τεκμήρια για βίλες και ακριβές περιοχές, φόρος περιουσίας σε ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ και πλήθος τροποποιήσεων στις κληρονομιές".
ΕΣΤΙΑ: "Αδικαιολόγητη η θριαμβολογία. Ο δανεισμός δεν είναι αυτοσκοπός".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "αν φθάσαμε στο σημείο να θριαμβολογούμε επειδή εξασφαλίσαμε δανεισμό για να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Είναι όπως ο απελπισμένος επιχειρηματίας ο οποίος τρέχει από τράπεζα σε τράπεζα και από τοκογλύφο σε τοκογλύφο, και τελικώς πανηγυρίζει επειδή κάποιος δέχθηκε να τον βοηθήση για ένα χρονικό διάστημα, τις οίδε υπό ποίους όρους".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανάσα διαρκείας στις τράπεζες. Υποχώρηση των spreads, άνοδος μετοχών μετά την απόφαση Τρισέ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "βαθιά ανάσα δίνει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκτασιν στην ελληνική οικονομία η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δέχεται και το 2011 ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση ώς ΒΒΒ. Αυτό σημαίνει οτι οι τίτλοι τόσο του Δημοσίου όσο και εγχώριων τραπεζών θα συνεχίσουν να είναι επιλέξιμοι από την ΕΚΤ όχι μόνο τον επόμενο χρόνο αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και στη συνέχεια".
Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Αποκαλύπτουμε: Ιδού ποιοι μας έριξαν στον γκρεμό. Η μυστική συμφωνία του Ιουνίου 2009".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το κλισέ των αστυνομικών μυθιστορημάτων "ο δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος" θυμίζει η είδηση οτι ο τέως πρωθυπουργός βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας του για να επανακάμψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Την εποχή που η χώρα αγωνιά και αγωνίζεται να απαλλαγεί από την τραγωδία της Νέας Διακυβέρνησης, η οποία φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του, ο Κ. Καραμανλής μελετά σοβαρά πλέον την πιθανότητα να δώσει μια πρώτη απάντηση σε όσα του καταλογίζουν".
Ο ΛΟΓΟΣ: "Τα "μυστικά" της συμφωνίας. Η αποτίμηση του συμβιβασμού από τον Γ. Παπανδρέου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ως "ανάσα" για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται η συμφωνία που πέτυχαν την Πέμπτη το βράδυ Μέρκελ και Σαρκοζί και με την οποία συμφώνησαν όλα τα μέλη της Ευρωζώνης".
ΤΑ ΝΕΑ: "Μετά Βαϊων και... μέτρων. Τα καλά νέα των Βρυξελλών και τα ανοιχτά μέτωπα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στη σκληρή πραγματικότητα και στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας επιστρέφουν τη Μεγάλη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του μετά την ανάσα που πήρε η χώρα στο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες".
Η ΝΙΚΗ: "Με άρωμα Παπαδήμου το κέρασμα Τρισέ. Ο αφανής ήρωας που μαζί με τον Παπανδρέου άλλαξαν τα δεδομένα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ενώ κάποιοι στην Ελλάδα αναγόρευσαν νέο φιλέλληνα, ανήμερα της Εθνικής μας εορτής, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ γιατί έδωσε "δώρο-ανάσα" για τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα, ο αφανής ήρωας, όμως, είναι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, ο Λουκάς Παπαδήμος, το δεξί χέρι του κεντρικού τραπεζίτη".
PRESS time: "Ελληνες είστε κορόιδα". Αποκλειστική συνέντευξη Μαξ Κάιζερ. Ο Αμερικανός οικονομικός αναλυτής τολμά να πει αλήθειες που καίνε"
Η εφημερίδα δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του Αμερικανού οικονομικού αναλυτή Μαξ Κάιζερ ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει οτι "είστε θύματα μιας χρηματοπιστωτικής συμμορίας, το ΔΝΤ είναι ήδη στην Ελλάδα, η κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει όλα τα κρυφά χαρτιά της και να αποκαλύψει την απάτη".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αποφάσεις - τσεκούρι στη ζωή και τις ανάγκες του λαού. Επικίνδυνα για το λαό τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η θριαμβολογία του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο της ΕΕ είναι το τυρί στη φάκα που έστησαν στον ελληνικό λαό, προκειμένου να χειραγωγήσουν, να κάμψουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις μπροστά στο φορολογικό νομοσχέδιο, μπροστά στα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν, που θα παρθούν στη συνέχεια, προαποφασισμένα και συναποφασισμένα στην ΕΕ από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ηφαίστειο η εγκληματικότητα. Στοιχεία που σοκάρουν στη Θεσσαλονίκη".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πετάνε στο δρόμο 38 ψυχές. Λουκέτο στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της Θεσσαλονίκης".
ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Φιλί ζωής για Ελλάδα. Τι λένε 7 βουλευτές για το σχέδιο στήριξης".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:
ΕΞΠΡΕΣ: "Ταχεία πτώση των spreads στα βραχυχρόνια ομόλογα. Θετική η πρώτη αντίδραση στον μηχανισμό στήριξης και την ανάσα ρευστότητας από την ΕΚΤ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "θετική ήταν η υποδοχή από τις αγορές της πολιτικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για στήριξη της Ελλάδας με διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης και χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και της κίνησης της ΕΚΤ να διατηρήσει τα χαλαρά κριτήρια χορήγησης ρευστότητας προς τις τράπεζες για το 2011".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η αισιοδοξία επιστρέφει. Η κυβέρνηση προσφεύγει άμεσα στις αγορές για δανεισμό έως 10 δισ.".
Η εφημερίδα γράφει ότι "έτοιμη η κυβέρνηση να εξαργυρώσει στις αγορές την ευρωπαϊκή στήριξη. Οι τράπεζες επιστρέφουν στον κύκλο χρηματοδότησης του δανεισμού του Δημοσίου".
ΚΕΡΔΟΣ: "Η συμφωνία των Βρυξελλών ικανοποίησε τις αγορές. Ανάσα στην κυβέρνηση για να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των στόχων της".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με ανακούφιση υποδέχθηκε η ελληνική αγορά τη συμφωνία για μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, έστω και αν η εξειδίκευση της απόφασης και κυρίως το γεγονός οτι αποτελεί μία μάλλον θεωρητική δυνατότητα συνεχίζει να προκαλεί συζήτηση".
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Για μια νέα εθνική παλιγγενεσία. Ζητούνται όραμα και σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντός μας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μετά την κρίση τι; Τι θα αντικαταστήσει το παραγωγικό πρότυπο που σήμερα παραδεχόμαστε οτι έχει παρακμάσει; Ποιες θα είναι οι σχέσεις κράτους και οικονομίας, οικονομίας και πολιτικής; Ποιο είναι το πολιτικό και πολιτισμικό υπόδειγμα που θα εξαλείψει τις σχέσεις πελατείας και διαπλοκής; Τι θα παράγει, τι θα πουλάει και τι θα εξάγει η Ελλάδα;"
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στη ζυγαριά τα συν και τα πλην της συμφωνίας. Καθησυχαστικός για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο πρωθυπουργός".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η έγκριση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας από τους ηγέτες της Ευρωζώνης, αποτελεί θετική εξέλιξη, πλην όμως αρνητικο στοιχείο είναι η εμπλοκή του ΔΝΤ, που επέβαλε η Γερμανία, αλλά και οι προϋποθέσεις και ασάφειες που υπάρχουν σχετικά με την ενεργοποίησή του".