Πολιτική
Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010 10:07

Επισκόπηση Τύπου

Οι εξελίξεις στην οικονομία μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών, η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας μέχρι την αξιολόγηση του Μαϊου και το ενδεχόμενο μη ανανέωσης συμβάσεων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ είναι μέρικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Οι εξελίξεις στην οικονομία μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών, η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας μέχρι την αξιολόγηση του Μαϊου και το ενδεχόμενο μη ανανέωσης συμβάσεων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ είναι μέρικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αδειάζει το Δημόσιο από τους συμβασιούχους! Φεύγουν και υπάλληλοι ορισμένου χρόνου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το "σταυρό του μαρτυρίου" ανεβαίνοντας προς το "Γολγοθά" της απόλυσης αναμένεται να κουβαλήσουν -ασθμαίνοντες- τους επόμενους τέσσερις μήνες χιλιάδες εργαζόμενοι σε μη μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ καθώς και στις επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα και οργανισμούς που διατηρούν".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Ημιυπαίθριοι: Οι τελικές ρυθμίσεις. Έως 29 Απριλίου σε ΦΕΚ ο νέος νόμος".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ευνοημένοι τελικά θα είναι όσοι έσπευσαν να καταβάλουν την εισφορά της "τακτοποίησης" του νόμου Σουφλιά, καθώς δεν πρόκειται να θιγούν από το νέο νόμο που τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τους ημιυπαίθριους, τα υπόγεια και τους χώρους στάθμευσης που άλλαξαν χρήση".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Τρίτο κύμα μέτρων... Με πρεμιέρα τις συντάξεις των γυναικών".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τρίτο κύμα μέτρων, αυτή τη φορά διαρθρωτικών, προετοιμάζει η κυβέρνηση μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η προσοχή της στρέφεται τώρα στην πιστή τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ μετά το φορολογικό νομοσχέδιο ακολουθεί το ασφαλιστικό, επηρεάζοντας σημαντικά το καθεστώς συνταξιοδότησης των εργαζομένων γυναικών, αλλά και το σχέδιο "Καλλικράτης".

ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Όλοι οι φόροι για τα ακίνητα. Πώς θα βρείτε άκρη στον κυκεώνα των ρυθμίσεων".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μεσαίες και ακριβές περιοχές είναι αυτές που δέχονται τα περισσότερα πλήγματα από τις αλλαγές στη φορολογία, καθώς η αγορά κατοικίας σε γειτονιές με αντικειμενική κοντά ή πάνω από τα 2.000 ευρώ/τμ θα καθίσταται "επικίνδυνη" να επιβαρυνθεί με φόρους".

ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Τα "ψιλά γράμματα" στη συμφωνία με την ΕΕ και το... ΔΝΤ. Τέσσερις φάκελοι στο τραπέζι πριν από το κρας-τεστ του Μαΐου".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για την κυβέρνηση, καθώς μετά τη συμφωνία για ευρωστήριξη της χώρας μας αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Η πορεία των μεγεθών της ελληνικής Οικονομίας και η επιτυχία ή μη του επικείμενου δανεισμού θα κρίνουν εν πολλοίς και την ένταση των μέτρων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Με την ημισέληνο στο πηλίκιο ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης, τότε... Ο κ. Έφεδρος στον Τουρκικό Στρατό".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντώνης, υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό, ως έφεδρος αξιωματικός και, μάλιστα, ως υπολοχαγός. Ορκίσθηκε πίστη στο τουρκικό Σύνταγμα και στο βαθύ κράτος της ¶γκυρας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ της Κυριακής: "Νέα μέτρα προ των πυλών. Τα 7 "αγκάθια" των Βρυξελλών και το ένα δώρο της ΕΚΤ που αλλάζει την εικόνα της ελληνικής αγοράς".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "νέο "πακέτο" επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων θα υποχρεωθεί να εξαγγείλει και να εφαρμόσει εντός του 2010 η κυβέρνηση για να αποτρέψει τον εκτροχιασμό του Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας που φαντάζουν πλέον αναπόφευκτες εξελίξεις".

Η ΕΠΟΧΗ: "Δώρο Πάσχα στις... αγορές! Ανάσα για τις Τράπεζες, ασφυξία για τους λαούς, η απόφαση των "ηγετών".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στον πυρήνα της "δήλωσης των ηγετών της ευρωζώνης" βρίσκεται η εμμονή στο ρόλο των αγορών. Δηλαδή των κερδοσκόπων που θησαυρίζουν από τις αυξημένες ανάγκες των κρατών για δανεισμό. Ο "μηχανισμός" που δημιουργείται "πρέπει να θεωρείται έσχατη λύση" και τα κράτη που θέλουν να δανειστούν οδηγούνται κατευθείαν στην αγκαλιά των κερδοσκόπων, χωρίς ζώνη ασφαλείας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μίζες-ρεκόρ για τα υποβρύχια. Πάνω από 5% οι προμήθειες που πληρώθηκαν - Μόνο για το "Παπανικολής" δόθηκαν 10-12 εκατ.".

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "μετά τη Siemens, τη ΜΑΝ, την Daimler και η γερμανική εταιρεία Ferrostaal AG φέρεται να έδωσε μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ώστε να κερδίσει το συμβόλαιο για την κατασκευή των υποβρυχίων 214 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 2000 στην Ελλάδα".

Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Επικίνδυνες επιλογές σε Αθήνα - Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την αποφάσεις της Συνόδου, χωρίς να έχει σημειωθεί καμία σοβαρή αλλαγή πλην της ευθείας πλέον ανάμειξης του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "αν παρασυρθείς από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, μπορεί και να νομίσεις πως την 25η Μαρτίου στις Βρυξέλλες σημειώθηκε σημαντική νίκη για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Οι 16 της Ευρωζώνης, αφού αποδέχτηκαν ευθεία ανάμειξη του ΔΝΤ υπό την πίεση της κ. Μέρκελ, μας στηρίζουν για να κατευναστούν οι δανειστές. Τίποτα όμως δεν αλλάζει στην ελληνική οικονομία".

Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σφαγή 300.000 συμβασιούχων. Κλείνουν 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις. Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έρχεται σφαγή για 300.000 συμβασιούχους σε Δημόσιο, Δήμους και ΔΕΚΟ. Αυτό καθώς η κυβέρνηση έχει πλέον αποφασίσει να κλείσουν 350 συνολικά Οργανισμοί του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και το σύνολο των Δημοτικών Επιχειρήσεων της χώρας, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 4.200".

Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Διπλή εισφορά για 600.000 ασφαλισμένους. Ασφαλιστικό: δύο ταμεία θα πληρώνουν όσοι έχουν και δεύτερη δουλειά".

Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και για τη δεύτερη δουλειά προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να τονώσει τα έσοδα των ταμείων, τα οποία βρίσκονται υπό κατάρρευση. Το μέτρο θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, δημόσιους υπαλλήλους που έχουν νόμιμα δεύτερη δουλειά, καθώς και ασφαλισμένους μετά το 1992 που εξαιρούνταν από τις "δεύτερες" εισφορές. Αρχίζει και το "ξεσκόνισμα" των συντάξεων άνω των 2.792 ευρώ".

Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενιαίος ταξικός πόλεμος στον πόλεμο που μας κήρυξε το κεφάλαιο. Εργάτες - αυτοαπασχολούμενοι - φτωχοί αγρότες σαν μια γροθιά".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ούτε ώρα χαμένη. Εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, σαν μια γροθιά να δώσουμε ενιαία απάντηση σε κεφάλαιο, ΕΕ, κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑΟΣ. Πόλεμος στον πόλεμό τους. Ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, κοινωνική συμμαχία, αντεπίθεση, διεκδίκηση όλων των αναγκών μας, ανατροπή της βαρβαρότητας".

Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Η κυβέρνηση ελπίζει ...αχρείαστο το ΔΝΤ. Παραδέχεται την ύπαρξη "γκρίζων ζωνών" στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "η κυβέρνηση απεύχεται, εκτός και αν παραστεί κατεπείγουσα ανάγκη, να πιεί το "πικρό ποτήρι" της προσφυγής στην οικονομική βοήθεια του ΔΝΤ, ενώ το οικονομικό επιτελείο εκφράζει την ελπίδα να μην χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός βοήθειας".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ: "300.000 απολύσεις στο Δημόσιο. Τι απαιτούν Βρυξέλλες - ΔΝΤ και πως θα κινηθεί η κυβέρνηση".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αγωνία και φόβος διακατέχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, καθώς οι Βρυξέλλες ασκούν έντονες πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για δραστική μείωση του προσωπικού στο ελληνικό Δημόσιο".

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Μας βάλανε 2 παιδονόμους. Γερμανία και ΔΝΤ θα μας ελέγχουν και θα αποφασίζουν".

Η εφημερίδα γράφει ότι "από την περασμένη Παρασκευή η Ελλάδα απέκτησε δύο αυστηρούς παιδονόμους, που θα ελέγχουν, θα εγκρίνουν και θα επιβάλλουν τα οικονομικά μέτρα στη χώρα, προκειμένου να τη δανείζουν: είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Γερμανία, κυρίαρχη δύναμη στην Ευρωζώνη και την ΕΕ των 27".

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Τρία χρόνια στον σταυρό. "Γερμανικό" Ασφαλιστικό και περικοπές συντάξεων. Έρχεται μεγάλο κύμα απολύσεων".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε έναν διπλωματικό -και πολλές φορές μοναχικό- μαραθώνιο πολλών εβδομάδων επιδόθηκε ο πρωθυπουργός μέχρι να αποσπάσει τη δέσμευση των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αν η Ελλάδα εκπέμψει SOS θα σπεύσουν να τη διασώσουν".

Realnews: "Μετά την "ανάσα" των Βρυξελλών αρχίζει τώρα... Γολγοθάς 100 ημερών".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε ένα τρίμηνο μεγάλων θεσμικών αλλαγών μπαίνει η χώρα. Το ευρωπαϊκό μάθημα που πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πως το μόνο πραγματικό "όπλο" που τελικά υπάρχει στο τραπέζι είναι η πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο προβλέπει ριζικές ανατροπές στην υγεία, το ασφαλιστικό, τις ζημιογόνες επιχειρήσεις του Δημοσίου, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα κλειστά επαγγέλματα και τις αποκρατικοποιήσεις".

ΝΙΚΗ: "Εφάπαξ γιοκ για τους δημόσιους υπαλλήλους. Σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "αν δεν βρεθεί άμεση λύση για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) τότε το εφάπαξ μάλλον θα το εισπράττουν οι... κληρονόμοι και όχι οι συνταξιούχοι. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 18.200 αιτήσεις πρόωρης συνταξιοδότησης και απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν αυτές οι αιτήσεις τη στιγμή που δεν υπάρχουν καθόλου αποθεματικά και η ακίνητη περιουσία του Ταμείου είναι μηδαμινή".

VETO της Κυριακής: "Νέα μέτρα από το βαμπίρ του ΔΝΤ. Εμπιστευτική έκθεση της Goldman Sachs".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "απολύσεις στο Δημόσιο, νέα αύξηση του ΦΠΑ και μείωση μισθών είναι το "πικρό ποτήρι" που θα χρειαστεί να πιει η χώρα μας, εφόσον ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ. Το ενδεχόμενο αυτό είναι μάλιστα εξαιρετικά πιθανό όπως εκτιμά η Goldman Sachs, σε εμπιστευτικό σημείωμα όπου περιγράφονται και οι συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο για τη χώρα μας".

Η ΧΩΡΑ Weekend: "Τα πάνω - κάτω φέρνει στη ΝΔ ο Σαμαράς. Αποκάλυψη: Όλες οι προτάσεις για τις μεγάλες αλλαγές".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "όπως όλα δείχνουν, η περίοδος μετά το Πάσχα θα είναι κρίσιμη για την πορεία της ΝΔ, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να μετουσιώσει σε πράξη την "εντολή" της κομματικής βάσης για "αλλαγές παντού".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τελειώνουν τα κόμματα. Συνέντευξη-ποταμός του Λάκη Λαζόπουλου".