Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία κατέθεσε σήμερα στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του συντάγματος, το οποίο αποσκοπεί κυρίως στον περιορισμό της εξουσίας των ανώτατων δικαστικών αρχών.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία κατέθεσε σήμερα στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του συντάγματος, το οποίο αποσκοπεί κυρίως στον περιορισμό της εξουσίας των ανώτατων δικαστικών αρχών.
«Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση των κανόνων της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπεκίρ Μποζντάγκ, βουλευτής του AKP μετά την υποβολή του κειμένου στο κοινοβούλιο.
Η αναθεώρηση αποσκοπεί κυρίως στο να καταστεί πιο δύσκολη η διάλυση πολιτικών κομμάτων από το Συνταγματικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το κείμενο το οποίο εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι πιο αμφιλεγόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και οι οποίες έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της ιεραρχίας των δικαστών αφορούν την ανασυγκρότηση και την αλλαγή του τρόπου διορισμού των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου της Δικαστικής Εξουσίας (HSYK) και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Το HSYK είναι το σώμα που είναι επιφορτισμένο με τον διορισμό δικαστών και την παρακολούθηση της σταδιοδρομίας τους. Μαζί με το Συνταγματικό Δικαστήριο, το HSYK θεωρείται προπύργιο του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με την κυβέρνηση του AKP που έχει ισλαμικές καταβολές.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δίκη από πολιτικά δικαστήρια των στρατιωτικών που κατηγορούνται σε καιρό ειρήνης για προσβολή της εθνικής ασφάλειας.
Στα τέλη Φεβρουαρίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον δεκάδων υψηλόβαθμων αξιωματικών του τουρκικού στρατού, έπειτα από ένα άνευ προηγουμένου κύμα συλλήψεων που συγκλόνισε την Τουρκία.
Για τη δικαστική εξουσία, το νομοσχέδιο του AKP και της κυβέρνησης συνιστά επίθεση στην ανεξαρτησία της. Ο πρόεδρος του Ακυρωτικού Δικαστήριου Χασάν Γκερτσεκέρ καταδίκασε «τις διατάξεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή του διαχωρισμού των εξουσιών».
Επίσης ένα μέρος του Τύπου και η αντιπολίτευση βλέπουν στη συνταγματική μεταρρύθμιση την επιθυμία του AKP να θέσει υπό τον έλεγχό του τη δικαιοσύνη.
Μολονότι το AKP διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο χρειάζεται ψήφους και από την αντιπολίτευση για να περάσει. Όμως τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης είναι αντίθετα.
Το AKP έχει ωστόσο προειδοποιήσει ότι, αν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί από το κοινοβουλίο, θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την έγκρισή του, το οποίο μπορεί να διεξαχθεί πριν από το καλοκαίρι.
Μεταξύ των άλλων διατάξεων του νομοσχεδίου βρίσκεται η βελτίωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και της θέσης των γυναικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο